Nina står framför sitt hus på landet strax utanför Örkelljunga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mannen lyckades tränga sig in i Ninas hem. Hör henne beskriva kampen för att inte bli våldtagen i sitt eget badrum. Varning: Klippet innehåller skildringar av sexuellt våld. Foto: Minna Korsgren/SVT

Nina överfölls och utsattes för våldtäktsförsök i sitt hem i Örkelljunga: ”Slet sönder mina trosor och höll för min mun”

Publicerad

En eftermiddag i maj i år trängde sig en okänd man in i Ninas hem på landet strax utanför Örkelljunga. Han tog sig in genom ytterdörren och försökte sedan våldta henne inne i badrummet.

Överfallet pågick i ungefär en halvtimme. I flera omgångar höll mannen för Ninas mun så att det svartnade för ögonen på henne. Han försökte förgripa sig på henne både oralt och vaginalt.

– Men jag hade sinnesnärvaro den där dagen, jag hade bestämt mig. Han ska inte få våldta mig, berättar Nina.

Det slutade med att hon fick honom att komma med händerna. Därefter flydde mannen till fots ut i skogen. Det var då polisen kom och med hjälp av hund och helikopter kunde spåra och gripa honom.

Mannen har dömts, mot sitt nekande, till fyra års fängelse för försök till våldtäkt, därefter utvisning.

Att bli överfallen och nästan våldtagen, som Nina blev, i sitt hem av en okänd gärningsperson är extremt ovanligt, enligt Brottsförebyggande rådet.

Inte grovt våldtäktsförsök

Åklagarna ville att mannen skulle dömas för grovt våldtäktsförsök men i och med att han inte var beväpnad valde tingsrätten en annan linje.

I domen går det även att läsa att mannen länge varit psykiskt sjuk, men att han inte led av någon psykisk störning vid brottet och därför ska dömas till fängelse.

Nina lever fortfarande med både psykiska och fysiska besvär efter attacken. Hon har ansökt om att få leva med skyddad identitet och ska sälja huset hon tyckte så mycket om.

– Att ha blivit utsatt för något sådant här är sjukt. Jag kämpar för att gå vidare, han ska inte få förstöra resten av mitt liv.

En delad bild som visar två sektioner. I den vänstra sektionen står en person vid en dörr och pekar på ett larm. I den högra sektionen ses en anonym kvinna från sidan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Larmoperatören Elwira tog emot samtalet när Nina överfölls i sitt hem, hör henne berätta om händelsen i klippet. Foto: Minna Korsgren/SVT

Hit kan du vända dig om du varit utsatt för sexuellt våld:

Du har rätt att få hjälp av kommunen du är bosatt i oberoende av vilken typ av våld du blir utsatt för. Det innebär att oberoende av om du har gjort en polisanmälan eller inte, eller om våldet är av sådan art att en person kan straffas för det i domstol eller inte, så har du rätt att få stöd och hjälp av socialtjänsten i din kommun.

Du kan också vända dig hit:

Kvinnofridslinjen: Telefon: 020-505050. Öppet dygnet runt.

Unizonjourer.

Brottsofferjouren är en politiskt och religiöst obunden ideell organisation som ger stöd till brottsoffer, vittnen och anhöriga.

• Är du under 18, ring BRIS på 116 111.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.