Foto: SVT

Skyddszoner inrättas runt smittade gården

Uppdaterad
Publicerad

Två skyddszoner har inrättats runt den smittade gården utanför Mörarp. Samtidigt förbereder Jordbruksverket att med gas avliva cirka 40.000 höns.

Två zoner har inrättats runt den smittade gården strax utanför Mörarp. Den ena är ett skyddsområdet på tre kilometer, den andra ett övervakningområde på  10 kilometer. I områdena är det bland annat förbjudet att transportera levande fåglar, kläckägg och fågelprodukter.

Detta för att förhindra att eventuell smitta sprids vidare av människor eller fordon. Vidare har man infört ett transportförbud för alla djur inom området. De fordon och människor som lämnar gården kommer att saneras extra.

Fågelinfluensa i Skåne

– Det rör sig först och främst om en byggnad som drabbats. Där inne har man hittat ett flertal döda höns som har testats och visat smitta, säger smittskyddshandläggare Karin Åhl på Jordbruksverket.

Djuren ska avlivas

Totalt finns tolv hus på gården, men i nuläget är det bara ett hus som är påverkat, enligt Jordbruksverket. Nu förbereder jordbruksverket för avlivningen.

– I princip backar man till saneringsfordonet och ansluter röret med gasen och då använder man sig av koldioxid. Naturligtvis måste man då se till att dörrar och ventiler är stängda. Detta är det vanligaste sättet.

Det stora antalet gör att det kommer att ta minst två dagar att avliva alla värphönsen. Totalt rör sig om cirka 40.000 djur.

– När djuren är avlivade förpackar man dem i täta plastförpackningar som sedan förs ut till en container. Denna transporteras därefter till en anläggning och bränns. Det som återstår är en desinficering av anläggningen som ska ta bort alla virus, fortsätter Karin Åhl.

Brustit i rutinerna

Hur smittan har kommit till anläggningen i Mörarp är oklart.

– Det kan vara vilda fåglar som på något sätt uppehållit sig i närheten av anläggningen. Men å andra sidan sprids smittan inte så bra genom luften. Det bästa spåret just nu är att det eventuellt kan ha brustit i rutinerna och någon burit in smittan. Antingen på något klädesplagg eller på något föremål som varit utomhus, säger Karin Åhl på Jordbruksverket.

Fjäderfä ska hållas inomhus

Sedan tidigare gäller skyddsnivå 2 för fågelinfluensa i Sverige. Det här innebär skyddsnivå 2:

  • Fjäderfä ska hållas inomhus. Om detta inte går att genomföra eller om fåglarna utsätts för onödigt lidande, kan ankor, gäss, och strutsfåglar hållas inhägnade utomhus, men foder och dricksvatten ska ges inomhus eller under ett skydd ute.
  • Hägnat fjädervilt ska hållas inomhus. Om detta inte går att genomföra eller om fåglarna utsätts för onödigt lidande kan de hållas inhägnade utomhus. Inhägnader för änder ska vara nätövertäckta för att undvika kontakt med vilda and- och vadarfåglar. Foder och dricksvatten ska ges inne eller under ett skydd ute.
  • Andra fåglar i fångenskap inklusive hobbyflockar ska hållas inhägnade. Badvatten i inhägnaden ska vara skyddat så att vilda and- och vadarfåglar inte kan förorena vattnet. Dessutom ska foder och dricksvatten ges inne eller under ett skydd utomhus.
  • Förbud mot utställningar och tävlingar, men det finns möjlighet att söka dispens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fågelinfluensa i Skåne

Mer i ämnet