Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet för att höra mer om varför landskapsarkitekten tycker att det är viktigt med träd i stan och om mixen av inhemska och importerade träd kan störa mångfalden. Foto: SVT

Nu planteras nya träd i Helsingborg efter kastanjeblödarsjukan

Uppdaterad
Publicerad

Nu blir det grönare för dig som bor i Helsingborg. 300 träd planteras ut i staden på olika platser som i dag består av drygt en tiondel trädkronsyta.

De senaste åren har träden på Sockengatan drabbats av kastanjeblödarsjukan och flera hundra träd har fått avverkats. Men nu planteras sju olika sorters träd efter att ha växt till sig ett och ett halvt år på Sundstorget i centrala Helsingborg.

Dessutom är det en blandning av trädsorter för att minska risken för att sprida särskilda trädsjukdomar – om det skulle inträffa.

Enligt Elias Halling, landskapsarkitekt, är krontäckningen i Helsingborg jämlik andra städer i Sverige. Men Naturvårdsverket har satt som mål att svenska städer ska ha en krontäckningsgrad på minst 25 procent år 2030.

På 65 olika platser i Helsingborg ska freemanlönn, pagodträd,zelkova, platan, bäralm och två sorters smalkroniga prydnadskörsbär planteras ut.

Se klippet för att höra mer om varför landskapsarkitekten tycker att det är viktigt med träd i staden och om mixen av inhemska och importerade träd kan störa mångfalden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.