För fyra år sedan bildades föreningen. En grupp personer, uppväxta på Valhalla och födda på 1940-talet, började samla in minnen och dokumentera livet i den gamla arbetarstadsdelen.
Som ett led i dokumentationen byggde Rolf Sjölander en trädmodell av stadsdelen som den såg ut på 1950-talet.
Började med föräldrahemmet
– Jag tänkte först att jag skulle bygga mitt föräldrahem som låg på Odengatan. Jag började med en liten bit, sedan fortsatte jag med resten. Den är byggd utifrån utifrån minnet, så det är ingen skalenlig modell, säger han.
Modellen har stått på stadsarkivet och en del museer. Många berättelser har strömmat in där modellen varit utställd.
– Det är roligt att jobba med det här, men samtidigt vemodigt. Det sades att området var hälsofarligt, men sedan började Helsingborgs hem bygga massor av flerfamiljshus längs Planteringsvägen och Högastensgatan. Så det kändes onödigt att alltsammas försvann, säger Hans Fernebring, ordförande i Vi som älskar Valhalla.
På Fredriksdal den 6 juni tar de emot Helsingborgs stads utmärkelse till minne av Gisela och Oscar Trapp
Så lyder motiveringen:
Med ett gräsrotsengagemang och ett genuint intresse har föreningen Vi älskar Valhalla dokumenterat historien om en försvunnen stadsdel. Idag finns endast en handfull hus kvar från arbetarstadsdelen, som en gång hade 157 hus och låg i de södra delarna av Helsingborg, i området där Kemira ligger idag. Föreningens medlemmar har själva vuxit upp i Valhalla och livet där har gett upphov till många berättelser, baserade på gemenskap och sammanhållning. Med små medel och på ideell basis tillgängliggörs detta på flera olika sätt. Foton och historier samlas in på föreningsträffar och på Facebook delas minnen och erfarenheter. Föreningen har till och med byggt en modell i trä som ger en bild av stadsdelen på 1950-talet. Kulturnämnden ser med spänning fram emot den bok som ska ges ut i höst.