Resenärer rekommenderas att använda munskydd i kollektivtrafiken under rusningstrafik – dela med dig av dina tankar och åsikter i chatten nedan. Foto: TT/SVT

Nu rekommenderas munskydd på bussar och tåg i rusningstrafik

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i dag, den 7 januari, rekommenderas resenärer att använda munskydd i rusningstrafik. Vad tycker du om detta? Använder du munskydd? Tycker du att andra resenärer följer rekommendationerna? Dela med dig av dina åsikter och tankar i vår chatt.

Alla vuxna och ungdomar födda 2004 eller tidigare rekommenderas att använda munskydd i kollektivtrafiken på vardagar mellan klockan 7 och 9 på morgonen och 16 och 18 på eftermiddagen.

I vår chatt nedan kan du läsa vad publiken tänkte om munskyddsrekommendationen.

Munskydd i kollektivtrafiken

Pinnat inlägg
Reporter Stina Sandström

Godmorgon! Idag är jag ute i kollektivtrafiken i Helsingborg och pratar med resenärer om munskyddsrekommendationen. Kom gärna fram till mig och prata om du ser mig på nån buss! Stina Sandström, reporter

Tack för alla inlägg. Chatten är nu stängd.

Amanda • Idiotiskt att rekommendationerna ska begränsas till några få timmar om dagen. Jag vet att det är under rusningstrafiken, men det händer så ofta att tågen/bussarna är fullproppade utanför de tiderna. Lika bra att bara bestämma att munskydd ska bäras alla tider. Nu resonerar idioter som så att kl är 06:45, jag behöver inte bära munskydd.

V • Jag har använt munskydd i kollektivtrafiken de få gångerna jag har behövt åka ett tag nu. Jag håller alltid avstånd och åker kollektivt bara när jag måste men om det skyddar mig och andra lite mer så tänker jag använda det. Funderar även på att börja använda det när jag handlar mat. Viktigt att folk använder det rätt. Vet att många bara trycker ner munskyddet i fickan och använder det flera gånger om. Även om man har ett munskydd av tyg så skall man lägga ner det i en påse och tvätta det efter användning.

Sara • Kommer använda munskydd då jag börjar jobba på måndag, men har precis haft covid-19, så känns spontant som det gör mer skada än nytta...

Eva • Folk kan inte använda munskydd rätt! Dessutom ska munskydd bytas ofta!

Isak Bruno • Hej jag använder ibland munskydd men märker att det är många som inte följer rekomendationer för covid 19. jag kan tycka att många trängs och inga platser för många står upp i bussen. jag ska åka till jobb på tisdag jobbar på väla så där vet jag inga platser och många står upp. jag brukar åka 09,00 för börjar 10.00 slutar 15,00 så jag vill ni informerar detta till Skånetrafiken och stänger av fler säten och minskar antalet Resenärer. eller så tycker jag doms ka stänga kollektivtrafiken.
Ha en fin dag på er , Ps ta detta vidare. // isak Bruno

Eva johansson • Alla som jobbar andra tider då?

lennart • märkligt att folk måste få rekommendationer för att va rädda om varandra

Tanja • Jag kommer inte bära munskydd. Det skyddar inte mot smittan och fördärvar dessutom ens egen hälsa. Man andas in det man har andats ut igen och får för lite syre i sig vilket påverkar hjärna och nervsystemet negativt. Samtidigt ökar risken för infektion när bakterier ansamlas på munskyddet och kommer in i luftvägarna vid inandning. Varför ökar smittan i de länder som införde munskydd redan under 2020? Det hjälper ju inte.

Ulf Persson • Det är inte bra, skyddet är väldigt dåligt och det överväldigande flertalet använder symboliska pappers eller tyglappar som inte ger något skydd alls. Stora hål runt näsan och på sidorna, samt ultra låg avskiljning. Skyddar inte ens andra då en host inge eller nysning ger stora strålar av partiklar genom hålen. Detta är politiskt teater

Munskydd i kollektivtrafiken – detta gäller:

Folkhälsomyndigheten har beslutat om ett allmänt råd om att den som behöver resa med kollektivtrafiken under de tider på dygnet då risken för trängsel är som störst, klockan 7–9 samt 16–18 vardagar från och med den 7 januari 2021, bör bära munskydd.

Det allmänna rådet omfattar personer födda 2004 och tidigare, det vill säga personer från gymnasieålder och äldre. Det allmänna rådet gäller inte under resor med kollektiva färdmedel där det är möjligt att boka plats.

I första hand är det den enskilda individens ansvar att se till att ha munskydd med sig. Munskydden bör vara kvalitetssäkrade engångsmunskydd (CE-märkta) och bäras och hanteras på rätt sätt.

Kollektivtrafikens företag rekommenderas att se till att resenärerna får information, att rutinerna för städning och renhållning ses över och att munskydd kan tillhandahållas resenärer som saknar eget munskydd.

Rekommendationen omfattar hela landet, även om behovet är störst i storstäderna.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.