Pilotprojektansvariga är Mikael Gulin Mattias Jäger på Klippans kommun. Foto: Simon Melin/SVT

Nu ska läkemedelsresterna bort från naturen

Uppdaterad
Publicerad

Idag finns det inget effektivt system som hindrar att läkemedelsrester rinner ut i vattendrag. Men nu har Klippans reningsverk påbörjat ett pilotprojekt som ska rena vattnet.

Tre skånska kommuner och kommunala VA-bolag har fått pengar av Naturvårdsverket för att få bort de läkemedelsrester som idag rinner ut i naturen.

– Det har visat sig att mycket av läkemedlen passerar reningsverken och går ut i åar, sjöar och vattendrag, säger Mattias Jäger, driftstekniker på Klippans kommun.

Pilotprojektet är uppbyggt av fyra olika filter som alla ska fånga upp de ämne som idag passerar systemet.

– Vi filtrerar bort läkemedlet med olika sorters filter. Kol-, sand-, membran- och ozonfilter, säger Mattias Jäger.

Miljörisk

Idag riskerar djur och natur att påverkas negativt av restprodukterna från läkemedlen och därför tas nu krafttag för att förhindra just detta.

– Alla våra preparat som vi preppar i oss såsom p-piller, blodtryckssänkande och ångestdämpande har en klar påverkan på djurlivet precis som de har på oss, säger Mattias Jäger.

Finns i avföring och urin

Pilotprojektet beräknas kosta tre miljoner kronor, varav tre hundra tusen bekostas av Klippans kommun och resterande 2,7 miljoner kommer från Naturvårdsverket.

– Vi är en av 20-talet kommuner som fått dela på 175 miljoner kronor, säger Mikael Gulin, VA-enhetschef på Klippans kommun.

Det handlar om att arbeta med avföring och urin, det är där läkemedelsresterna finns.

– Men detta är inget skitjobb som vi håller på med, utan det är ett miljöarbete, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.