En person visar en genomskinlig låda med vatten under en bro, medan två andra personer observerar. Den ena personen har en grön regnjacka och den andra bär svart ytterkläder. Grönskande vegetation omger området. Vattenvård, fisk, vattendrag, å, dammar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vattenmiljöer i Sverige ska restaureras i enormt EU-projekt för hundratals miljoner kronor. Och allt börjar i Helsingborg. Foto: SVT

Nu ska Sveriges vattendrag räddas – Europas största vattenvårdsprojekt startar

Uppdaterad
Publicerad

Klimatförändringar och annan mänsklig påverkan har gjort och gör stor skada på vattenmiljöer i Sverige. Nu startar Europas största vattenvårdsprojekt för att rädda djur och natur i och intill vattnet.

Hundratals olika insatser kommer ska genomföras i vattendrag, våtmarker och kustvatten i södra Sverige.

Närmare 400 miljoner kronor kommer EU-projektet Improve Aquatic Life att använda för att motverka klimatförändringar och restaurera vattenmiljöer.

– Vi ha väldigt mycket vattendrag sett till vår befolkningsmängd, men vi har också påverkat väldigt mycket, säger Johan Kling, chef för avdelningen för vattenresursförvaltning på Havs- och vattenmyndigheten i Göteborg.

– Tittar vi utifrån ett EU-perspektiv blir det här proportionellt mer betydelsefullt för att vi gör det i ett land där vi har mycket vatten.

Damm ska rivas för fiskarnas skull

Länsstyrelserna i Blekinge, Halland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Skåne, Värmland, Västra Götaland och Östergötland är involverade i projektet, tillsammans med myndigheter, kommuner, universitet och intresseorganisationer.

Hela projektet startar med en damm i Råån i Helsingborg, som ska bort. En livslina för hotade arter.

– Görarpsdammen fungerar som ett vandringshinder för fisk och andra djur, så vi ska riva ut dammen och återställa vattendragets naturliga miljö, säger Anna Olsson, vattenplanerare Helsingborgs stad.

Följ i klippet med till dammen som ska rivas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.