Bussarnas främsta säten hölls sedan tidigare tomma. Nu stängs också framdörrarna för att skydda förarna. Foto: Leonora Toplica/WSVT

Bussförare död i covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Bussföretaget Nobina började på fredagsmorgonen stänga framdörrarna på sina bussar. Samtidigt kom beskedet att en busschaufför i Helsingborg avlidit i sviterna av covid-19.

En bussförare i Skåne har avlidit och två vårdas nu på intensiven, drabbade av coronaviruset. Det beskedet kom på fredagen.

– Det är väldigt allvarligt. Vi vet förstås inte var förarna blev smittad, men att vi i flera veckor stridit för stängda dörrar beror på att vi vill förebygga risken för att bli sjuk på jobbet, säger Kommunals skyddsombud Rosa Andersson.

Coronavirus i Skåne

”Bussförare i kläm”

– Det är våra runt 1 500 anställda förare som sitter klämda mellan de två beskeden från Skånetrafiken och Arbetsmiljöverket. Vi tycker att det är viktigare att skydda dem än diskutera juridiska tolkningar av förhandsbeskedet från Arbetsmiljöverket, säger David Erixon, kommunikatör på Nobina,

Han talar om den stora oron bland förarna.

– Vi måste också agera utifrån deras oro, säger David Erixon.

Skånetrafiken har tidigare hotat att inleda förhandlingar om avtalsbrott om bussföretagen stänger dörrarna på eget bevåg.

Tänker ni göra det nu?

– Det är för tidigt att säga. Men vi har varit väldigt tydliga med att vi vill avvakta Arbetsmiljöverkets beslut, säger Samman Tondnevis på Skånetrafiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet