Jessica Wenna är ämnesspecialist inom hedersrelaterad brottslighet och senior åklagare vid Åklagarkammaren i Västerås. När SVT Nyheter pratar med henne kommer hon direkt från rätten, efter förhandlingar i ett fall av misstänkt hedersförtryck.
Och den 16 augusti fastställde Västmanlands tingsrätt den fällande domen – den första i Sverige.
– Vi har ju bara två åtal som avser hedersförtryck, vad jag känner till. Det kan tyckas lite på ett helt år, men i viss mån beror ju det på att det krävs upprepade gärningar, berättar Jessica Wenna.
”Jag är ändå lite förvånad”
Den nya bestämmelsen innebär att en person som begår upprepade brottsliga gärningar såsom misshandel, olaga hot eller ofredande, kan få ett hårdare straff om det utförts för att återupprätta eller bevara heder. Men motivkravet kommer med viss bevisnigssvårighet och utredningarna är ofta omfattande, menar hon.
– Men jag är ändå lite förvånad över att vi inte har fått några fler åtal under den här perioden. Jag tycker också att det är väldigt viktigt att vi får upp åtal till prövning hos domstolarna, så att vi vet var gränserna för det här brottet går.
Vägledande dom
Åklagarkammaren i Helsingborg har haft fem brottsmisstankar gällande hedersförtryck på sitt bord – fyra förundersökningar har lagts ner och en pågår fortfarande. Än så länge har inget åtal väckts.
För Linda Seger, senior åklagare vid Åklagarkammaren i Helsingborg, kan den första fällande domen bli vägledande.
– Vi fortsätter att arbeta med de här frågorna och med de ärenden som vi får in, men givetvis finns det ju ett intresse för oss att följa den praxis som nu utvecklas, menar hon.
Hör mer om lagens utmaningar i klippet ovan.