Ny operationsteknik för kvinnor i Ängelholm – ingrepp på under en timme

Uppdaterad
Publicerad

Att få livmoder, äggstockar eller äggledare opererade behöver nu inte bli ett dramatiskt ingrepp eller ge operationsärr. Ängelholms sjukhus är först i Skandinavien med en ny form av titthålskirurgi via slidan.

– Detta kommer att förändra den gynekologiska kirurgin helt, säger Johanna Wagenius, verksamhetschef och överläkare i obstetrik och gynekologi.

Den nya tekniken innebär mindre smärta för patienten och en kortare återhämtning. Titthålkirurgin genom slidan innebär också färre risker för komplikationer än vid en operation där ett snitt läggs på magen. Dessutom förkortas operationstiden och patienten kan ofta gå hem samma dag.

– Det handlar om att göra det bästa möjliga för patienten, säger Andrea Stuart, överläkare i obstetrik och gynekologi.

Johanna Wagenius och Andrea Stuart fick nys om metoden, som utförs på andra håll i Europa och världen, och blev nyfikna. De utbildade sig och därefter kunde den unika operationstekniken införas i Ängelholm.

– Vi märker redan av en efterfrågan, kvinnor hör av sig och vill opereras här hos oss, säger Johanna Wagenius.

Spridning till fler sjukhus

De metoder som används på sjukhus i dag för att operera bort en livmoder är antingen genom snitt, titthålskirurgi på buken eller kirurgi genom slidan. Men den nya tekniken i Ängelholm innebär en unik kombination av titthålsoperation genom slidan och gynekologisk kirurgi, som utförs samtidigt.

I höst kommer operationstekniken att införas på sjukhuset Helsingborg.

– Men vi hoppas så klart att fler vill lära sig om detta och att det kan spridas ytterligare. Gärna till Malmö och Lund, men det är inget vi kan bestämma.

Än så länge har cirka 100 kvinnor opererats med metoden.

Hör mer om titthålskirurgin i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.