En man vid en bokhylla på ett bibliotek pillar på en bok.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martin Bensch är bibliotekarie på avdelningen för barn och unga vid Helsingborgs stadsbibliotek. Foto: SVT

Ny rapport: Läsandet har blivit en fråga om kön

Publicerad

Ny statistik från SCB visar på skillnader mellan olika grupper: Kvinnor läser mer än män och äldre mer än yngre. Men helsingborgare som SVT pratat med gillar att läsa – både kvinnor och män i alla åldrar.

– Med böcker är man aldrig ensam.

Det säger Christina Brantmark som på väg till Helsingborgs stadsbiblioteket med en bok under armen.

Enligt Statistiska Centralbyråns nya granskning av svenskarnas läsvanor är hon inte unik. Kvinnor läser mer än män, visar den. Och äldre mer än yngre.

Färre barn lånar böcker

Barnbibliotekarien Martin Bensch säger att han ser en utveckling bland de unga besökare som han arbetar med på avdelningen för barn och ungdomar.

– Allt färre lånar böcker. Men de som kommer hit läser mycket, säger han.

SCB:s uppgifter kan vi dock inte få bekräftade i Helsingborg. Varken biblioteket eller stadens bokhandel för sådan statistik.

Läser helst romaner

Däremot visar lokal statistik att i bokhandeln köper helsingborgarna helst romaner, i pocketform, följt av romaner med hårda pärmar. Sen kommer spänningslitteratur på tredje plats.

På Helsingborgs stadsbibliotek toppas utlåningslistan från de två senaste månaderna av en deckare. Men tvåa på listan är en roman och sedan varvar de två olika typerna av skönlitteratur varandra på topplistan.

Totalt noterades drygt 49 000  lån på Helsingborgs stadsbibliotek under perioden och tar man med stadens områdesbibliotek landar siffran på lite över 88 000.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.