Cissi Green som var med och tog metoden till Sverige från USA. Foto: SVT

Ny rapport visar att det kan finnas lösningar för kriminella ungdomar

Publicerad

Ny rapport visar att speciella behandlingsfamiljer har en god effekt på unga som begår brott eller har annan problematik. Ändå är det bara cirka 30-40 ungdomar varje år som får tillgång till metoden.

Cirka 2000 barn placerades under 2016 på speciella ungdomsvårdhem till följd av svåra problem med kriminalitet, droger och beteende.

SVT:s granskning visar att flera av de ungdomar som vi kartlagt och som fått hjälp av socialtjänsten inte lyckats bryta kriminaliteten. Detta trots flera olika insatser.

Unga kriminella

Vanliga ungdomshem medför risker

Dessutom är sakkunniga överens om att det finns risker med kriminell smitta mellan unga som placeras på ungdomshem och att man idag inte vet om de metoder som används fungerar. Forskaren Martin Bergström är kritisk till dagens system:

– Vi har ingen kunskap. Det är lite som att köpa grisen i säcken.

Han är också en av forskarna bakom en rapport av SBU, statens beredning för medicinsk och social utvärdering som tittar närmare på en metod som kan ha goda effekter på ungdomar med svår problematik.

Rapporten fastställer att speciellt utbildade behandlingsfamiljer kan ge goda resultat för unga som har problem med droger, kriminalitet eller som har allvarliga beteendeproblem.

Enligt rapporten är dessutom behandlingsfamiljerna en billigare lösning i det långa loppet.

Vill expandera metoden

Cissi Green som var med och tog metoden till Sverige från USA i början på 00-talet säger att man vill expandera möjligheten att använda metoden men att det är svårt att få tag på familjer som är lämpade som behandlingsfamiljer:

– Det behövs pengar för att vi ska kunna utveckla det här vidare och jag hoppas att man kan se vilka effekter det här har för ungdomar som har svår problematik.

Och Socialstyrelsen tittar också närmare på behandlingsfamiljer som metod efter SBU:s rapport:

– Det är positivt att vi får fram sådan här forskning och att vi kan sprida det, säger Annika Öquist som är enhetschef för avdelningen för kunskapsstyrning på Socialstyrelsen.

Speciellt utbildade behandlingsfamiljer:

  • Metoden som SBU har tittar närmare på i sin rapport heter TFCO och står för Treatment Foster Care Oregon. Ursprungligen kommer den från USA och har funnits i Sverige sedan början på 00-talet.
  • Metoden går ut på att den unga placeras i en speciell behandlingsfamilj som är utbildade för att ta sig an problematiska barn och unga. En av de vuxna i familjen är hemma på heltid för att kunna ge fullt fokus till barnet.
  • Samtidigt som barnet är placerat i 8-12 månader så får familjen på hemmaplan hjälp med att förbereda sig för ungdomens återkomst. Familjen får samtal veckovis och man jobbar på förtroendet mellan barn och förälder. Detta eftersom barnet inte ska komma tillbaka till samma destruktiva miljö igen.
  • Enligt rapporten så finns det mycket pengar att spara jämfört med att placera ungdomen på SiS – statens institutionsstyrelse som bedriver tvångsvård för unga. Närmare 900 000 kronor per ungdom och livstid går att spara genom TFCO i stället för institutionsplacering. Jämfört med placering på HVB, Hem för vård av barn och unga, så är det snäppet dyrare vid samma antal vårdtimmar. ”Väger man in antaganden om långsiktiga effekter är TFCO konstadsbesparande för samhället jämfört med placering på särskilda ungdomshem eller HVB, står det i rapporten.”
  • Idag får cirka 30-40 ungdomar i Sverige tillgång till TFCO. Enligt rapporten så måste fler behandlingsteam inrättas om fler ungdomar ska få tillgång. Rapporten kan du själv läsa här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Unga kriminella

Mer i ämnet