Uppe i liften står Rikard Johansson och försöker ljusa upp håret på en av pojkarna i motivet, ”när färgen torkar blir det oftast mörkare än vad man tänkt sig”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Uppe i liften står Rikard Johansson och försöker ljusa upp håret på en av pojkarna i motivet. Foto: SVT/Anna Simonsson

Ny väggmålning speglar Högaborg i Helsingborg – tack vare invånarna

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborg är idag en av de främsta städerna inom gatukonst i Sverige. Kulturhotellet har projektlett 120 väggmålningar i staden och är nu tillsammans med Helsingborgshem tillbaka på Högaborg med målet att fånga stadsdelens själ i ett motiv fyllt med detaljer kopplat till området.

Med ett stadigt grepp om penseln ett par meter över marken försöker Rikard Johansson få till det perfekta håret på en av de två pojkar som finns i motivet.

– Det är svårt att se hur det blir förrän man kommer ner och kan kolla på avstånd, säger Rikard Johansson.

Tillsammans med konstnären Malin Sparrvardt ska de försöka lyfta fram hjärtat i stadsdelen de befinner sig i, nämligen Högaborg.

– En muralmålning kan bidra med mycket för ett område. Det skapar trygghet och gemenskap, det kan till exempel vara ett ställe att mötas upp vid eller något man kan diskutera och prata om, säger Malin Sparrvardt.

Lyfter invånares röster

Det som skiljer muralmålningen åt från de andra väggmålningarna i Helsingborg är att motivet är baserat på enkäter och intervjuer med upp mot 60 personer i området.

– Att ta fram en skiss utav enkäterna har varit väldigt roligt, vi får ut väldigt mycket information som vi sållar från och hitta de delarna som är speciellt viktiga för dem som bor här, säger Malin Sparrvardt.

Agnetas halsduk – en del av motivet

Ett exempel på en detalj i målningen som speglar Högaborg och de svar som kommit fram i intervjuer är en halsduk som hänger från den ena pojkens ryggsäck.

– Vi träffade en äldre dam, Agneta, som bott på Högaborg i ungefär 40 år och som älskar att virka och sticka, så då har vi integrerat hennes favorithalsduk i målningen, säger Peter Eriksson, Kulturhotellet.

Se den nya väggmålningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.