Klimatförändringar och utsläpp gör att fisken dör av syrebrist. Foto: Patrik Bjurenstål/Rååns fiskevårdsområde

Nya metoder testas i kampen mot fiskdöden i Råån

Uppdaterad
Publicerad

I fyra år har fiskdöden slagit till i Råån. Torka, kraftiga regn och utsläpp från industriområdet på Ättekulla har visat sig vara en ödesdiger kombination. Men nu provas nya metoder för att få bukt med problemet.

NSVA, Nordvästra Skånes vatten och avlopp, har tillsammans med bland annat miljöförvaltningen i Helsingborg i flera år försökt hitta orsaken till fiskedöden i Råån.

Syrehalten i vattnet har mätts och resultatet bekräftar teorin om en kombination: Klimatförändringar och utsläpp av organiska ämnen.

– När det är långa perioder av torka och höga temperaturer minskar vattennivån i ån. Det i sig påverkar syrenivån, säger Lotta Wallin, gruppchef på NSVA.

Regn sköljer ner vatten

När det sedan kommer ett kraftigt regn sköljer vattnet med sig organiskt material från det närliggande industriområdet på Ättekulla. Då sjunker syrehalten i vattnet ännu mer och fisken dör.

I sommar hände det igen. Öringar, mörtar, aborrar och gäddor flöt upp till ytan, kvävda av syrebristen.

Hittills har jakten på varifrån de organiska utsläppen kommer på industriområdet varit utan resultat.

Men nu ska tre nya metoder provas.

• Regnvattnet från Ättekulla industriområde rinner först ner i dagvattendammar och sedan vidare ut i ån. NSVA ska se över sitt ledningssystem och överväger bland annat göra dammarna större så att vattnet från indistriområdet inte så snabbt rinner ut i ån.

• Asfalterade markstycken ska ses över – kanske kan en del ersättas av grusplaner.

• Miljöförvaltningen fortsätter prata med företagen i Ättekulla – men på ett nytt sätt:

– Organiskt material är inte ett enda giftigt utsläpp. Det kan handla om löv och kvistar på asfalten som regnet tar med sig. Eller att ett företag sköljer en container med grönsaksrester – som också åker ut i dagvattensystemet, säger Lena Åkesson, avdelningschef på miljöförvaltningen.

Hoppet om en förändring genom de nya metoderna lever.

– Jag tror att vi kan göra så att det blir bättre för fiskarna i Råån, säger Lena Åkesson.

För två veckor sedan upptäcktes döda fiskar återigen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.