Tidigt i våras beslutade polisen i region Syd att hundverksamheten skulle utökas. Ett tiotal nya hundekipage har rekryterats, vilket innebär att polisen i regionen nu har tillgång till ett 90-tal patrullhundar.
Ett mindre antal specialsökhundar har också tagits i tjänst.
– Det är en rejäl förstärkning och vi är tacksamma att det här beslutet har tagits, säger Thomas Anderberg, chef för hundgruppen i nordvästra Skåne.
Omfattande tester
För polisen i Nordvästra Skåne innebär det att fyra nya hundekipage har utbildats.
– Vi har dels fått ersätta ett par som gått i pension, dels utökat med två hundekipgage. Under våren har vi gjort rekryteringstester och hittat fyra lämpliga kandidater, säger Thomas Anderberg.
Och det är inte helt enkelt att hitta hundar av det rätta virket.
– Nej, att bli polishund är det svåraste en hund kan bli. Det handlar om att att hitta hundar med starka mentala egenskaper som också har stor arbetslust.
Hund och hundförare både jobbar och lever tillsammans.
– De är en del av våra familjer, och vi lägger ner en hel del fritid för att träna dem.
Ensamarbete som ger kickar
Arbetet kan vara riskfyllt och hundekipage arbetar oftast ensamma. Förra sommaren skadades patrullhunden Django svårt i en knivattack i Landskrona.
Ofta står hundföraren och hunden ensamma mot en misstänkt gärningsman, på ensliga platser.
Men kicken att få lyckas med hunden gör arbetet värt riskerna, enligt Thomas Anderberg.
– Det bästa är när man känner att allt den träning vi lagt ned funkar i praktiken. Att hunden hittar det man vill att den ska spåra: en försvunnen person, ett vapen eller en inbottstjuv – ja, att den greppar. Det ger en total harmoni, säger Thomas Anderberg.
Så indelas polisregion Syd:
Polisen i region Syd omfattar Blekinge, Kalmar, Kronorberg och Skåne, som tillsammans har åtta polisområden. Polisregionen leds från Malmö.