En nyförlöst frisk liten flicka vid lasarettet i Helsingborg. Foto: Minna Korsgren/SVT

Nya rutiner för förlossningsvård kan rädda tre barns liv per år i Skåne

Publicerad

I Skåne var andelen dödfödda barn högre än i övriga landet under 2018. Sedan dess har en studie publicerats som visar att fler barn kan räddas om förlossningar sätts igång en vecka tidigare.

Förlossningsklinikerna i Skåne har redan bestämt att förstföderskor och och omföderskor med riskfaktorer, exempelvis övervikt, numera ska erbjudas en bedömning om att sättas igång en vecka tidigare.

– Det var som en direkt konsekvens av den nya studien, säger Andreas Herbst som leder en expertgrupp för att motverka dödfödda barn i Skåne.

Men möjligheten att sättas igång i vecka 41 gäller i nuläget inte alla gravida kvinnor.

2000 fler igångsättningar per år

I Skåne räknar expertgruppen med att tre barns liv skulle kunna räddas varje år om samtliga kvinnor som går över tiden sätts igång i vecka 41, i stället för i vecka 42. Det skulle innebära 2000 fler igångsättningar per år.

I Skåne väntar man nu på att nationella riktlinjer ska komma kring detta.

– Det blir en vägledning för samtliga förlossningskliniker som sedan måste jobba med att implementera detta efter lokala förutsättningar, säger Andreas Herbst.

Helsingborg rekryterar

I Helsingborg är man redan i full gång med att rekrytera barnmorskor för att ha kapacitet att kunna informera om och sedan erbjuda samtliga kvinnor igångsättning vecka 41.

Hur viktiga är rutinerna för tidigare igångsättning för att minska andelen dödfödda barn totalt i Skåne?

– Det skulle ge en säker effekt, vi skulle rädda fler liv, men de barnen utgör inte den stora majoriteten av de som föds döda, säger Andreas Herbst.

Rekommenderas av WHO

Det var vid årsskiftet som en uppmärksammad svensk studie publicerades som visar att andelen dödfödda barn minskar om samtliga kvinnor sätts igång redan i vecka 41 jämfört med i vecka 42.

Igångsättning vecka 41 är även vad WHO rekommenderar, men är alltså inte rutin i svensk förlossningsvård än.

Att införa detta ställer krav på en redan pressad vård där sjukhusen kan komma att konkurrera om att anställa fler barnmorskor och måste hitta utrymme i redan hårt belastade lokaler för att övervaka och hantera alla tillkommande igångsättnigar.

Andel dödfödda barn i Skåne och i riket

2017

3 dödfödda barn på 1000 i Skåne och 3,3 i landet

2018

4,5 dödfödda barn på 1000 i Skåne och 3,8 i landet

2019

3,6 dödfödda barn på 1000 i Skåne och 3,2 i landet

Källa: Andreas Herbst, ordförande expertgruppen region Skåne

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.