I augusti förra året detonerade en sprängladdning vid stadshuset i Landskrona. Förödelsen blev stor, bland annat blåstes ett stort antal fönster ut. I våras brann slottscaféet ned och i somras brann två flerfamiljshus kraftigt.
Landskrona har varit hårt drabbat av en lång rad bränder och sprängningar och nu tror alltså polisen att man hittat ett samband. En person har skrivit ett antal brev till olika myndigheter, bland annat polisen och kommunen, och tagit på sig skulden. Det förekommer även hot i breven.
– Breven är just nu den viktigaste bevisningen i arbetet att hitta den person som kan misstänkas för dessa brott, säger Kenth Pehrsson, kommissarie på grova brott på polisen i nordvästra Skåne.
Tros inte vara gängrelaterat
Det handlar totalt om ett tiotal handskrivna brev som skickats i samband med sprängningarna och bränderna.
– Vår tes är att den här personen antingen är boende i Landskrona eller har en väldigt stark koppling till dit, säger Kenth Pehrsson.
Polisen utesluter inte att det är fler än en person inblandad och tror i så fall att breven har skrivits i samförstånd. Men det finns inga misstankar om att personen eller personerna tillhör något kriminellt gäng.
– Det finns ingenting som tyder på det. När det gäller sprängningar kopplade till kriminella gäng har jag aldrig varit med om att man berättar om det för myndigheter i brev, säger Kenth Pehrsson.
Vädjar om tips
Åklagaren som leder förundersökningen har valt att inte offentliggöra breven eller dess exakta innehåll med hänsyn till förundersökningssekretessen. Polisen vädjar åter igen till allmänheten om information om den senaste tidens bränder, men också om detonationerna.
– Vi söker folk som har tips, har hört eller sett något som vi på polisen borde få veta, säger Kenth Pehrsson.
– Inget är för trivialt utan låt oss få avgöra informationen. man får även vara anonym.
Så här sa polisen efter sprängningen i augusti 2019:
”Mindre trevliga brev”
Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsen i Landskrona, bekräftar att även kommunen fått ett par hotbrev det senaste halvåret. Men han vill inte berätta vad för sorts hot det handlar om.
– Det var mindre trevliga brev men det är polisens sak att avgöra hur mycket som kan släppas om innehållet, säger han.
Men Torkild Strandberg hoppas att sprängningar och bränder nu får en upplösning.
– Det vore ju ett fantastiskt framsteg om polisen kunde bringa fram en lösning.
Efter sprängningen men även vid senare tillfällen har kommunen skärpt säkerheten vid och i Stadshuset.