Varje år så kämpar gymnasiekolorna med att fylla klasserna på sina industriprogram. På många håll har man gett upp och lagt ner. De sökande har varit alldeles för få. Samtidigt så är det många som söker till det tekniska programmet. Och alla som kommer in där klarar inte den utbildningen.
– Som vi upplever det har många elever och föräldrar en gammal och förutfattad uppfattning om hur det är att jobba inom industrin, säger Ulf Sandgren, rektor på Filbornaskolan.
– Man tänker på höga skorstenar och en miljö som är skitig och stökig. Visst, de företagen finns. Men det finns också industrijobb som ser helt annorlunda ut. Och det är en utbildning som i stort sett säkert leder till jobb.
Brist på arbetskraft
För att locka nya elever så satsar nu Helsingborg på en helt ny utbildning, kallad MyTech. Det här är en utbildning som görs i nära samarbete med företag runt om i kommunen. För branschen – den skriker efter folk.
– Vi har gått ut och frågat företagen vad de behöver och utifrån det har vi tagit fram ett förslag, säger Ulf Sandgren.
– De företag som går med i det här samarbetet tar på sig ett större åtagande än vanligt.
Betalt jobb på loven
Dels kommer de att vara med och bidra ekonomiskt, dels lovar de att ta emot elever. Det handlar om praktik, men också om jobb på loven. Eleverna garanteras ett betalt jobb under höstlovet och under tre veckor på sommaren. Jobb som kan leda fram till en fast anställning när utbildningen är klar.
Hälften av kurserna på MyTech tas från industriprogrammet och den andra häften från tekniska programmet. På det sättet hoppas man kunna fresta elever som inte är så sugna på att söka till industriprogrammet, men som samtidigt skräms lite av den svåra matten och fysiken på teknikprogrammet.
– Vi vet inte, men vi tror att det finns elever i gapet mellan de två programmen och det är dem vi vill locka, säger Ulf Sandgren.
Viktig satsning
Första intagningen sker till höstterminen nästa år och eleverna kommer att ha sina lektioner på både Filbornaskolan och Tycho Braheskolan. Och Ulf Sandgren menar att det här är en viktig satsning.
– Vi kan inte bara ha teoretiker i samhället, vi måste också ha praktiker, säger han.
– Alla kan inte sitta bakom skrivbord, vi måste ha folk som jobbar i olika sorters tillverkningsindustri också.