Pierre Sinclair och Niclas Duvner och kollegorna i polisområde Klippan lade ner mycket tid på att spana mot torget i Bjuv under våren. Nu inleds rättegångarna mot flera män som misstänks för narkotikabrott. Foto: SVT

Polisens nya arbetssätt har gett stora knarkbeslag

Uppdaterad
Publicerad

Dussinet vapen och narkotika till ett gatuvärde av tre miljoner. Det var beslag som gjordes av polisen i lokalpolisområdet Klippan under förra året.

12 vapen togs i beslag i polisområdet Klippan (som även omfattar Bjuv, Åstop, Svalöv, Perstorp). Även stora mängder knark hittades förra året. Vid en husrannsakan i Billesholm i Bjuv hittade polisen 12.000 tabletter tramadol.

Och bara sedan årsskiftet har polisen hittat fyra vapen hemma hos en Perstorpbo. Mannen är nu häktad misstänkt för grovt vapenbrott enligt den skärpta vapenlagstiftningen.

Nya beslag

Narkotika upptäcktes under fjolåret i samtliga kommuner. I Perstorp och Åstorp har antalet narkotikarelaterade brott ökat kraftigt jämfört med tidigare.

– Vi är en grupp engagerade kollegor som brinner för att arbeta mot narkotikan. Vi vet att det är inkörsporten mot annan brottslighet. Sedan är det svårt läge med närheten till kontinenten och bron. Det kommer in mycket narkotika den vägen, säger Nicklas Duvner, områdespolis.

Syns i sociala medier

Målet med den omorganisation som gjordes inom polisen 2015 var att polisen skulle bli mer synlig för medborgarna. Då försvann polisens drog- och ungdomsgrupp som arbetade i polisområdet.

I dag finns i stället sju områdespoliser i Klippan, Bjuv, Åstorp, Perstorp och Svalöv (tidigare polisområde Söderåsen). Här har polisen tolkat uppdraget om synlighet på sitt eget vis.

– Synlighet räcker inte. I dag syns vi för medborgarna via sociala medier, och så arbetar vi synligt ut mot medborgarna i vårt mobila poliskontor. På det viset har vi kunnat jobba upp vår störningsverksamhet. Och det har gett ringar på vattnet, stora beslag av narkotika och vapen. Men vi har även hittat nya personer som börjat missbruka narkotika, säger Pierre Sinclair, områdespolis.

Unga missbrukare prioriteras

Arbetssättet är uppbackat av Anders Isgren, lokalpolisområdeschef.

– Vi har en organisation som arbetar på rätt sätt. Vi gör ett urval av det vi jobbar med. Vi prioriterar nyupptäckta ungdomar och vi har en underrättelsesamordnare som hjälper oss i det arbetet. Vi har identifierat många unga narkotikaanvändare som jag hoppats vi fått att sluta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.