Fotomontage bild på skyltar som visar domstolsnamn och grafik över utvinningsprocessen av fosfor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu är det upp till Mark- och miljödomstolen att fastställa förutsättningarna för anläggningen som ska utvinna fosfor från avloppsslam. Foto: TT / SVT

Ny dom för fosforutvinning i Helsingborg: ”Jätteglädjande”

Uppdaterad
Publicerad

Företaget som vill etablera återvinning av fosfor från avloppsslam kommer ett steg närmare en färdig anläggning i Helsingborg. Mängden metall i avloppsvattnet anses inte vara för hög – det fastställer Mark- och miljööverdomstolen.

SVT Nyheter Helsingborg har tidigare rapporterat om att en ansökan om att få återvinna fosfor ur aska från avloppsslam fick avslag i Mark- och miljödomstolen.

Anledningen var att reningen av fosfor även skulle resultera i för höga metallhalter i avloppsvattnet, som i sin tur skulle försämra vattenkvalitén i Öresund.

Klimatklivet

Men nu har Mark- och miljööverdomstolen gjort en annan bedömning. De anser att mängden metall i avloppsvattnet inte strider mot miljöbalken, och skickar tillbaka ärendet till den lägre instansen för att fastställa förutsättningarna för anläggningen.

– I vår process har vi flera produkter som fosfor, järn, aluminium och silikatsand. Alla dessa kommer till användning och vi plockar bort tungmetaller så att dessa inte hamnar i vare sig avloppsvatten eller i produkterna, säger Anders Kihl, forsknings- och utvecklingschef på Ragn-Sells som vill bygga anläggningen.

Välkomnar beslutet

Han ser beslutet från Mark- och miljööverdomstolen som ett positivt besked.

– Detta är jätteglädjande. Det är bra för planeten, det är bra för Sverige, det är bra för Helsingborg. Om vi menar allvar med ett hållbart samhälle måste man använda de råvaror vi redan har om och om igen. Och genom att plocka den här fosforn kan vi spara 20.000 ton koldioxid varje år. Nu kan vi gå vidare, säger han.

Projektet har tidigare fått 51 miljoner från Klimatklivet för att utveckla teknik som ska minska klimatutsläpp.

SVT har sökt Mark- och miljödomstolen men utan resultat.

I videon ser du en illustration av hur fosforutvinningen går till.

Klimatklivet

Klimatklivet är ett stöd till fysiska investeringar som minskar utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser.

Det kan sökas av företag, kommuner, regioner och organisationer i hela Sverige.

Klimatklivet delfinansieras av EU:s återhämtningsfond, NextGenerationEU.

Källa: Naturvårdsverket

Fosfor

Grundämnet fosfor ingår i mineralgödsel och är nödvändigt för jordbrukets matproduktion. Både Sverige och EU är idag beroende av import, främst från Marocko, Kina och Ryssland. Fosfor kommer i dag från fosfatmalm som bryts i gruvor.

En regeringsutredning som lades fram under 2020 föreslår ett lagkrav på att minst 60 procent av den fosfor som finns i Sveriges avloppsslam måste återvinnas. Anledningen är att slammet innehåller miljö- och hälsoskadliga ämnen, läkemedelsrester och mikroplaster.

Källa: SGU och Miljödepartementet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatklivet

Mer i ämnet