En kvinna och en bebis intervjuas på stranden i Helsingborg där det varit värmerekord.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Värmerekord i Helsingborg. Över 31 grader varmt, högsta temeperaturen som någonsin uppmätts i september i Sverige. Foto: Joel Sund/SVT

Nytt värmerekord för september – över 30 grader i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Under eftermiddagen har nytt värmerekord slagits i Helsingborg, meddelar SVT:s meteorolog.

– Det är första gången vi har haft över 30 grader i september. Det är spektakulärt, säger Åsa Rasmussen.

– Det har stigit till 30,5 grader nu ropar Nitzan, säger Åsa Rasmussen, meteorolog på SVT, i telefon vid 14-tiden.

– Vi sitter och följer temperaturerna som sportresultat och ropar till varandra, säger Åsa Rasmussen.

Temperaturen fortsatte sedan stiga till 31,1 under eftermiddagen, enligt SMHI.

Det är den högsta officiella temperatur som uppmätts i Sverige i september månad. Det förra rekordet var från Stehag – också det i Skåne – där det var 29,1 grader varmt den 1 september 1975.

Njutning framför oro

När SVT Nyheter Helsingborg besöker Pålsjöbaden vid 15-tiden är det mycket folk på stranden. Flera helsingborgare var glada över att sommarvärmen återvänt, trots att det är september månad. Många ville svalka sig i havet.

– Jag njuter. Det är det bästa vädret jag kan tänka mig. Jag tror inte de har det lika bra i Stockholm, säger Amanda Brexon, som tagit sig till Pålsjöbaden.

Emma Persson var också på stranden tillsammans med sin dotter Vivi Hultgren.

– Jag tänkte att en dag efter förskolan så passar det perfekt att åka ner till stranden när man är ledig, säger Emma Persson.

Trots värmerekordet verkade inte många på stranden, i första hand, tänka på klimatförändringar och de stigande temperaturerna på jorden.

Finns det något negativt med detta eller njuter man bara?

– Jag njuter faktiskt, men sedan finns det väl att man ska tänka på miljön och att inte vara i solen de starkaste timmarna, säger Emma Persson.

Oklart var rekordet landar

Vad exakt det nya rekordet landar på är inte säkert. Inte heller att Helsingborg kniper det – det finns väderstationer där gradantalen rapporteras in senare, till exempel i Lund, där det alltså skulle kunna vara ännu varmare än i Helsingborg.

I september 1826 rapporterades det att det var 31 grader i Lund men det rekordet kan ifrågasättas. Väderstationer har strikta krav på sig för att en observation ska kunna godkännas som ett officiellt rekord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.