En person hoppar upp från en trampolin med stöd av en annan person som står nedanför, i en gymnastikhall. I bakgrunden syns flera andra personer som tränar, samt olika gymnastikutrustningar och en stor öppen yta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elif El-Kahaoui får hjälp när hon ska hoppa på en trampolin. Hon tycker det bästa är att få leka med sina vänner. Se mer i videon. Foto: Erik Ragnar Danielsson/SVT

Obligatorisk gympa på fritids: ”Kan inte ens hoppa på ett ben”

Publicerad

För att öka rörelseförmågan hos unga har två grundskolor i Helsingborg infört gymnastik i fritidsverksamheten. Det är en del i Idrottsklivet och ska gagna barn i utsatta områden.

Projektet genomförs på Högastensskolan och Adolfsbergsskolan med ledare från Gymnastikföreningen Fram. Barnen får gymnastik på fritids för att öka deras kroppskontroll och balans.

– Barnen behöver motorikträning. Vissa barn kan inte ens hoppa på ett ben, de behöver motoriktränas, säger Carina Lund som är verksamhetschef i GF Fram.

Idrott i skolan

I videon ovan hör du barnen berätta vad de tycker om gympan.

Obligatorisk verksamhet

På Adolfsbergsskolan är gymnastiken frivillig för alla fritidsbarn, men på Högastensskolan är den obligatorisk.

– De har sett och förstått hur viktigt det är att barnen är grundmotoriska, och då har de sagt att alla barn på fritids ska gå, säger Carina Lund.

Idrottsklivet är en regeringssatsning som ska främja rörelse för barn i utsatta områden.

Vad är Idrottsklivet?

Idrottsklivet är ett årligt stöd från regeringen på 100 miljoner kronor till idrottsrörelsen. Det ska stärka idrottsrörelsens närvaro i de områden som Polismyndigheten benämner som utsatta eller särskilt utsatta.

Den övergripande målsättningen med Idrottsklivet är att öka:

  • Antalet personer, främst barn och unga, som bor i angivna områden som deltar i föreningsledd idrottsverksamhet.
  • Öka tillgång till stabil idrottsverksamhet i angivna områden.
  • Antalet idrotts- och ungdomsledare som verkar i angivna områden.
  • Deltagarnas uppfattning om en mer aktiv och meningsfull tillvaro.

Källa: Riksidrottsförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott i skolan

Mer i ämnet