Foto: Johanna Jönsson

Oden förbereder i Helsingborgs hamn för avresa till Arktis

Publicerad

Längst bort i Helsingborgs hamn ligger den resliga isbrytaren Oden, som är Sveriges största. Ombord är det full förberedelse inför forskningsexpeditionen till Arktis.

– Vi hoppas kunna hitta ett stort isflak att förankra oss vid, säger forskningsledaren Caroline Leck.

Och med ett stort isflak menar hon några kilometer brett. Men det kan vara svårt.

Helsingborg

– När jag gjorde min första expedition till Arktis 91 så var det stora resliga isberg. Min senaste expedition var som att åka genom slush. Det är en helt annan kvalitet på isen, säger hon.

40 forskare från Sverige och USA

Hon är bekymrad över klimatförändringarna och ska tillsammans med ett 40-tal forskare från både svenska Polarforskningssekretariatet i Sverige och amerikanska National Science Foundation samla in prover från både hav, luft och is.

De ska åka till en av få platser på jorden där luften i princip inte alls är kontaminerad av människor. Hon jämför antalet luftpartiklar i europeiska storstäder med luften i Arktis.

– I en europeisk storstad kan det vara miljoner partiklar på ett område stort som en sockerbit. På Arktis är det kanske tio eller fem partiklar på en lika stor sockerbit.

– Häromdagen mätte vi här i Helsingborg och då var det 10 000 partiklar på en sockerbit.

Forskningsledare Caroline Leck är professor i kemisk meteorologi. Foto: Anna-Karin Landin

Hennes forskning handlar om hur moln bildas i ren luft, som är helt utan mänsklig påverkan, och vad det säger om det arktiska klimatet.

Molnens roll i isarnas smältning

I det långa loppet så hoppas man kunna förstå molnens roll i klimatsystemet och issmältningen.

– Att studera molnen och förstå hur de bildas är viktig för att kunna bidra till vår kunskap om klimatet och avbilda framtida klimat. För att kunna ge våra politiker det bästa underlaget så att de kan fatta bra beslut så att vi kan stoppa utsläppen av fossila bränslen.

Om ett par dagar ger de sig av från Helsingborgs hamn mot Svalbard för att sedan resa vidare mot Arktis.

Foto: Jan-Ola Olofsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helsingborg

Mer i ämnet