Gustaf Järsberg från Transportarbetareförbundet vill se hårdare reglering av arbetsmiljö i kollektivavtalen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det känns inte som att de här frågorna direkt är prioriterade. Man prioriterar kanske snarare gängvåld än att du dör när du går till jobbet”, säger Gustaf Järsberg på Transportarbetareförbundet i klippet. Foto: Hanna Walfridsson/SVT

Olycksdrabbad bransch vill se hårdare reglering – facket: ”Lagstiftningen räcker inte”

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige ser man nu det högsta antalet arbetsolyckor med dödlig utgång på 12 år. En av de branscher som drabbas hårdast är transportsektorn.

Nu vill Transportarbetareförbundet se hårdare regleringar i sina kollektivavtal.

Bara hittills i år har fyra personer mist livet i arbetsolyckor i Skåne. Totalt har 33 personer omkommit i arbetsrelaterade olyckor runtom i landet under 2023, uppger Arbetsmiljöverket. Deras statistik visar att verksamheterna med flest arbetsrelaterade dödsfall byggsektorn, transportsektorn, samt skogs- och jordbruk.

Inom transportsektorn vill facket nu se hårdare tag.

– Vi skulle gärna reglera fler aspekter av arbetsmiljön i kollektivavtalen. Och det har vi försökt göra i två avtalsomgångar, men arbetsgivarna är inte alls intresserade, menar Gustaf Järsberg, central arbetsmiljösamordnare på Transportarbetareförbundet.

SVT har sökt bransch- och arbetsgivarorganisation Transportföretagen för en intervju, men de har avböjt medverkan.

Facket: Lagstiftningen inte tillräcklig

Enligt Gustaf Järsberg anser man från arbetsgivarnas håll att ytterligare reglering är onödig.

– Man kallar det att vi skulle dubbelreglera eftersom det redan finns en svensk lagstiftning, och vi menar på att den inte är tillräcklig eftersom vi fortfarande har det här resultatet. Det är väldigt många som skadas på arbetet.

Hör i klippet hur Transportarbetareförbundet arbetar för att främja sina medlemmars säkerhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.