• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT/arkivbild

Operationsavdelningen kan tvingas dra ner

Uppdaterad
Publicerad

Uppsägningarna på operationsavdelningen vid Helsingborgs lasarett fortsätter. – Vi kommer inte kunna operera med fullt antal salar, säger Harald Roos, divisionschef.

I början av oktober sa fyra operationssjuksköterskor upp sig i protest mot försämrade villkor. Nu antalet uppsägningar vid operationsavdelningen i Helsingborg uppe i nio stycken.

– När detta träder i kraft kommer vi inte att kunna operera med fullt antal salar. Om vi kan lösa det på annat sätt är inte klart i nuläget. I sista hand kan det finnas möjlighet att hyra in personal för att täcka de passen, säger Harald Roos.

Orsaken till missnöjet bland personalen är att ett lokalt arbetstidsavtal tagits bort, vilket inneburit en direkt försämring för bland annat operationssköterskorna. Det avtalet slöts efter den förra vågen av uppsägningar för drygt ett år sedan.

”Ny schemamodell diskuteras”

Anledningen till att regionledningen nu valt att implementera ett annat centralt arbetstidsavtal är att det ska vara lika för alla med samma typ av arbetsuppgifter och då blir de lokala avtalen ett problem, enligt Harald Roos.

– Men det centrala avtalet har visat sig inte vara lämpat för operationspersonalen. Nu diskuteras en ny schemamodell för dem och min bedömning är personalens reaktion har bidragit till att man har påbörjat en översyn av frågan, säger Harald Roos.

Den nya schemamodellen skulle gälla all operationsverksamhet i regionen, idag finns redan särskilda modeller för intensivvård, neonatalvård och akutavdelningarna, enligt Harald Roos.

Var medveten om riskerna

Han vill inte gå in på vad den nya modellen skulle innebära för operationspersonal.

– Förhandlingar pågår. Men troligtvis blir det bättre förutsättningar.

Han menar att ledningen var medveten om att personalen skulle reagera när det mer förmånliga kvotavtalet togs bort.

Hur ansvarsfullt är det att ta en sådan risk?

Syftet har varit att långsiktigt lösa problematiken. Att det har kostat i det korta perspektivet är oerhört tråkigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.