Två unga deltagare och projektledaren för Hittahem tycker om satsningen på att få fler unga att orientera. Målet att få fler utövare och få barn i utsatta områden att röra mer på sig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Orienteringen i Sverige tar sig från skogen och in i städernas utsatta områden. Hör mer i klippet om sportens satsning på att nå fler barn. Foto: Joel Sund/SVT Nyheter

Orienteringen vill ha mer mångfald – letar utövare i utsatta områden

Publicerad

Orienteringssporten i Sverige är för homogen och har för få medlemmar. Det menar Svenska Orienteringsförbundet och söker sig nu bort från skogarna in till utsatta områden i städerna.

Förbundet har ordnat initiativet Hittahem för att nå ut till fler barn och unga. Helsingborgs skid- orienteringsklubb, HSOK, var 2022 först ut i landet att testa på och håller fortsatt i ett träningspass varje vecka under sommaren.

– Det känns som att det här är jättespeciellt för mig, säger den återkommande deltagaren Natalia.

Ska nå barn i utsatta områden

HSOK har tidigare inte kunnat nå barnen i Helsingborgs utsatta områden, men har nu lyckats, tack vare sina gratis, öppna träningstillfällen på en gräsyta mitt i stadsdelen Dalhem.

– Barnen lär sig något nytt. Det första året grät många och trillade över rötter och brände sig på nässlor. Nu är de helt självklara och springer sig igenom det. Det tycker jag är fantastiskt, säger Lisa Kjellén, projektledare för Hittahem i Helsingborg och styrelsemedlem i HSOK.

”Sporten är väldigt homogen”

Målet för förbundet och Helsingborgsklubben är sporten ska växa och få fler i socioekonomiskt utsatta områden att röra på sig.

– Orienteringssporten är väldigt homogen. Svensk bakgrund, ganska välutbildade, gärna en eller två bilar, gärna att mor- och farföräldrar och föräldrar har orienterat och att det är på det sättet man kommit in i sporten. Det är en väldigt typisk bild av orienteringen, säger Lisa Kjellén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.