Det var flera personliga assistenter som startade en namninsamling och lyckades få in tillräckligt många namnunderskrifter för att driva igenom en folkomröstning.
Den hålls nu på söndag i samband med EU-parlamentsvalet. Men frågan i sig, huruvida Örkelljungas personliga assistans ska drivas av kommunen eller i privat regi, är redan avgjord.
Varför väntade ni inte in resultatet av folkomröstningen?
– Socialnämnden hade då en väldigt ansträngd ekonomi med förväntat underskott på 15 miljoner så vi behövde därför ta snabba beslut. Det var en del av våra effektiviseringsåtgärder, säger Stefan Svensson (SD), ordförande i socialnämnden.
Han säger att frågan inte är av den digniteten så att den kräver en folkomröstning. I september tog företaget Tindra över kommunens engagemang, enligt lagen om valfrihetssystem, efter beslut från de styrande partierna Sverigedemokraterna och Moderaterna.
Tappat förtroendet för demokratin: ”ett skämt”
Daniel Melander var en av de personliga assistenter som jobbade med namninsamlingen.
– Hela omröstningen blir ju ett skämt, jag har faktiskt tappat förtroendet för vår demokrati. Jag tror inte det var såhär lagstiftaren menade när de införde möjligheten att genomdriva folkomröstningar, säger Daniel Melander.
Han blev själv uppsagd av Örkelljunga i höstas och istället tagit anställning i Ängelholms kommun. 34 personliga assistenter sa själva upp sin anställning.
Varför menar du att det är bättre med kommunal assistans?
– Man pratar om valfrihet men det här förslaget tar ju endast bort alternativet att få assistans från kommunens egen verksamhet, vilket jag betraktar är ett kärnuppdrag i vår välfärd.
Resultatet i folkomröstningen är inte bindande utan endast rådgivande.