Foto på en lekplats tagen uppifrån, samt porträtt av Martin Hadmyr som är stadsträdgårdsmästare i Helsingborg. Lekplats, klimat, miljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De varmaste sommardagarna blir det över femtio grader varmt på lekplatserna. I klippet berättar Helsingborgs stads ansvarige hur träden och deras skugga blir en allt viktigare resurs i framtiden. Foto: SVT

Över 50 grader på lekplatser – nu ska över tusen träd planteras i Helsingborg

Publicerad

Träden måste bli fler och större för att möta framtidens allt fler heta sommardagar. Det är slutsatsen i Helsingborg stads nya handlingsplan för träd.

När kommunen mätt temperaturen på lekplatser under heta sommardagar blir resultatet tydligt. På soliga ytor där barnen leker kan temperaturen vara över femtio grader – samtidigt under träden är temperaturen runt tjugo.

– Vi behöver träd för att mildra effekterna av de här riktigt varma sommardagarna som vi ser kommer bli allt vanligare. Vi måste börja tänka på detta nu för förändringen kommer att ta tid, säger stadsträdgårdsmästare Martin Hadmyr.

Träd lika viktiga som gator

De äldsta träden i Helsingborg ligger i gamla kulturparker och raviner, till exempel i Ramlösa Brunnpark. Där finns träd som är över 150 år gamla. Men de flesta av Helsingborgs träd ligger i åldersspannet 0-50 år.

I handlingsplanen för träd avsätter kommunen 42 miljoner kronor de kommande sju åren.

Det handlar både om att bygga mikroskogar men framförallt att få in fler träd på centrala gator och torg. 150 stora träd ska planteras om året i sju år.

– Med handlingsplanen blir träden lika viktig infrastruktur som gator och ledningar, annars kommer inte staden bli någon bra plats att bo på i framtiden.

Yta stor som 78 fotbollsplaner

Ett uppsatt mål är att öka den så kallade krontäckningen från 19 till 20 procent i centralorten Helsingborg.

Men det klarar inte kommunen själv. Här förlitar man sig på att bostadsrättsföreningar, hyresvärdar, företag och villaägare också planterar fler träd.

– Vi behöver fylla en yta lika stor som 78 fotbollsplaner. Att hitta all den här ytan kommer bli tufft. Ofta finns det ledningar under jord som vi också behöver, så här finns en utmaning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.