Stora delar av sjukvårdens klimatpåverkan i Sverige beror på materialen och produkterna som används. Många produkter är i plast och används bara en gång innan de slängs.
Detta ska nu förändras på Helsingborgs lasarett, där en projektgrupp jobbar för att hitta mer hållbara lösningar än engångsprodukter.
– Det kan vara allt ifrån andningsblåsor som hjälper patienter att andas, tvättset som användas vid kirurgi och silikonartiklar som används för att hjälpa patienter att hålla fri luftväg. Detta går att byta ut mot flergångsprodukter, säger Peter Bentzer, överläkare och forskare i anestesiologi och intensivvård.
Enligt Peter Bentzer är verktygen i tvättseten de första som planeras att bytas ut, så fort coronapandemin har avtagit.
Om plastskålar, saxar, tänger och skyddsrockar skulle bytas ut mot flergångsalternativ hade det kunnat minska klimatpåverkan med 90 procent- det visar studien som Peter Bentzer varit med och tagit fram.
”Finns mycket kvar att göra”
Enligt Region Skånes nuvarande miljömål ska regionen bli en klimatneutral verksamhet och välja miljöanpassade material och produkter där det är möjligt. Man vill också förebygga uppkomsten av avfall.
– Det finns mycket kvar att göra i verksamheten. Om man inte har ett aktivt miljöarbete så fastnar man i gamla modeller, som till exempel med engångsprodukter, säger Peter Bentzer.
Flergångsprodukter behövdes under pandemin
Enligt Peter Bentzer hade flergångsprodukter kunnat vara gynnsamma under våren då coronaviruset spred sig och skyddsutrustningen inte räckte till.
– Hade vi i större utsträckning haft ett system för att tvätta skyddskläder hade vi kanske inte haft fullt lika stora problem under pandemin som vi har haft, säger han.
I videon kan du se vad som kan bytas ut och om det finns några nackdelar.