Lukas Jarl Jofoed från daglig verksamhet i Klippan rengör möbler på återvinningslagret Returen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se videon för att höra Lucas Jarl Kofoed berätta om sitt jobb på Returen i Klippan. Foto: Josefine Krischausky/SVT

På återbrukslagret Returen i Klippan får bortslängda möbler i nytt liv

Uppdaterad
Publicerad

I Klippans kommun har man nu lanserat Returen, ett återbruksprojekt i samarbete med daglig verksamhet. Genom ett cirkulärt möbellager ska både pengar sparas och avfall minskas.

Projektet drivs av kommunens dagliga verksamhet och ska ge nytt liv till möbler som kommunens verksamheter gjort sig av med istället för att slängas bort. De uppiffade möblerna kommer att vara tillgängliga helt gratis, via en marknadsplats på kommunens intranät.

– Möbler som verksamheter i kommunen inte ville ha längre var i många fall helt funktionsdugliga, säger Nora Björn, miljöstrateg på Klippans kommun.

Se när Lucas Jarl Kofoed berättar om sitt jobb på Returen i klippet ovan.

Miljöstrategen: Tidigare slängdes mycket

Kommunen lägger ungefär åtta miljoner på möbler och inredning varje år. Tidigare hamnade allt som de kommunala verksamheterna gav bort på ett stort lager som inte var anpassat för möbler eller tyg och mycket fick slängas.

– Återbruk spelar in på alla aspekter av hållbarhet, dels så är det ett avfallsförebyggande arbete, där vi ser till att ta till vara på det som finns, men ur ett socialt perspektiv är det också en meningsfull sysselsättning för brukarna på daglig verksamhet.

Returen ska testas i ett år

Ledningsgruppen ska finansiera projektet i ett år, och kommer sedan att göra en uppföljning.

– Vi har redan fått många beställningar och har sett en stor efterfrågan, så det ska bli jättekul att se hur mycket möbler vi har cirkulerat och hur mycket pengar vi har sparat om ett år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.