Allvar varvat med glitter och glamour. Hör projektledarna Albin Ganovic och Micaela Kallaris berätta om årets Helsingborg Pride. Foto: SVT/Cecilia Hedlund

Snart avgår landets första prideparad sedan pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Till helgen, 6-7 augusti, klär sig Helsingborg i regnbågens färger. Prideparaden på lördagen blir den första i landet som arrangeras sedan pandemins utbrott.

Maximalt 700 personer tilllåts delta i lördagens prideparad, som avgår från Musikparken. Platserna är redan fullbokade och intresset har varit stort, enligt arrangörerna bakom Helsingborg Pride.

– Det blir Sveriges första kompletta pride med parad efter pandemin. Vi är supertaggade, säger Albin Ganovic, projektledare.

Parad med distans

Men det blir en parad som inte liknar någon tidigare. Deltagarna uppmanas att sprita händerna och hålla distans.

– Vi kommer ha volontärer på sidorna som ser till att inga fler ansluter sig. Om man inte hunnit anmäla sig får man gärna delta som åskådare och heja på, flagga och dansa, säger Micaela Kallaris, projektledare för festivalen.

Arrangörerna menar att de senaste årens bakslag för htbq-rättigheter i Europa har tjänat som påminnelse till varför Pride behövs.

Ungern har nyligen infört en lag med förbud mot att sprida information om homosexualitet och könsbyte till personer under 18 år.

Som talare på lördagen står arrangörerna bakom Skopje Pride från Nordmakedonien, som vittnar om ett betydligt tuffare klimat för hbtqi-personer än i Sverige.

”Finns något för alla”

Utöver de mer allvarliga aspekterna blir det även mer glädjefyllda inslag. Det blir bland annat dansk dragshow, queer prom på Dunkers kulturhus och möjlighet till drop in-vigsel i Mariakyrkan.

– Det ska finnas något för företagare som vill utveckla sin verksamhet, något för den som är ung och kanske nyfiken, något för den som redan är allierad, ja något för alla, säger Albin Ganovic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.