Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I händelse av brand eller olycka är det avgörande hur snabbt räddningstjänsten är på plats. På många håll i landet hotas dock räddningstjänsten av personalbrist, vilket kan leda till allvarliga konsekvenser. Hör Pelle Pettersson, räddningschef i Båstad, berätta mer i klippet ovan. Foto: Minna Korsgren/SVT

Personalbrist i skånska räddningstjänsten – beredskapen hotas

Publicerad

Vid en olycka kan sekunder eller minuter vara avgörande. Därför har räddningstjänsten tuffa tidskrav på sig att stå redo när larmet kommer.

Men i Skåne larmar sex räddningstjänster att personalbristen är så stor att den påverkar deras beredskap.

Hälften av de skånska räddningstjänsterna varnar dessutom för att de har svårt att både behålla sin personal och rekrytera ny.

En av kommunerna som har det tufft är Båstad. Här finns ingen heltidsanställd brandman i tjänst utan hela organisationen bygger på deltidsbrandmän, som alltså har ett annat jobb och rycker ut på jourtid.

– Vi sliter hårt på vår personal och har en hög personalomsättning och varje gång måste vi börja på ny kula för att utbilda nya medarbetare, konstaterar räddningschefen Pelle Pettersson i Båstad.

I år skulle han behöva anställa ytterligare sju personer för att få schemat att gå ihop.

Problemen stora i hela landet

I Skåne är 65 procent av alla brandmän så kallade deltidsbrandmän.

– Det ställer stora krav på privatlivet att ta på sig ett sådant här åtagande men det är kostnadseffektivt att bedriva räddningstjänst såhär, säger Pelle Pettersson som en förklaring.

Det är framförallt i glesbygden som räddningstjänsten helt måste förlita sig på deltidsbrandmän och problemet med en hotande personalbrist är tydlig över hela riket.

Enligt MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) upplever en tredjedel av räddningstjänsten i Sverige att personalbristen är så illa att den påverkar beredskapen.

Tre av fyra svarar att de har svårt att rekrytera personal.

Skånsk räddningstjänst där personalbristen påverkat beredskapen

Båstads räddningstjänst

Kristianstads räddningstjänst

Räddningstjänsten Syd (Burlöv, Eslöv, Lund, Kävlinge, Malmö)

Räddningstjänsten Söderåsen (Klippan, Åstorp)

Trelleborgs räddningstjänst

Östra Göinges räddningstjänst

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, statistiken gäller 2021

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.