Äldreomsorgen och verksamheten för personer med funktionsnedsättning står inför en hotande kompetens- och arbetskraftsbrist. Satsningen på språkombud i Ängelholm är tänkt att göra yrket mer attraktivt för medarbetare med svenska som andraspråk.
– Vi har svåra rekryteringssvårigheter samtidigt som vi har en problematik där medarbetare fullt ut har svårt att göra sig förstådda. Signalerna om språkförbistringar kommer både från de äldre, från kollegor och från chefer, säger Ingela Sylvander (M) som är ordförande i nämnden för omsorg och stöd.
Ett sätt att höja kvalitén
Totalt kommer Ängelholm att vidareutbilda 52 personer till en kostnad av 750 000 kronor. Satsningen täcks av statliga bidrag. De utbildade språkombuden ska sedan arbeta med språkhjälp inom ramen för sin anställning inom vård och omsorg.
– Det här är ett sätt att höja kvalitén på vår verksamhet och att göra de här yrkena mer attraktiva, det här blir ett litet steg i rätt riktning, säger Ingela Sylvander.
Ställer ni inte krav på att personalen ska kunna svenska när ni rekryterar?
– Jag vet inte exakt vilka krav som verksamheten ställer, men jag vet att vi är i stort behov av personer som kan och vill jobba inom äldreomsorgen.
Tvingas se mellan fingrarna på bristerna
Kommunstyrelsens ordförande Robin Holmberg (M) säger att behovet av personal inom vård och omsorg i Ängelholm är så stort att man får se mellan fingrarna på brister i språkkunskap.
– Vi tvingas anställa folk som är kompetenta i sitt yrke med som kan svenska på en låg nivå och inte är bekanta med vokabulären inom vårdyrket, säger han.
Nu har Ängelholm dessutom startat en kurs i svenska för invandrare, sfi, med inriktning på vård och omsorg.
– Det är ytterligare ett steg på vägen, säger Robin Holmberg.
Det slutgiltiga beslutet om att satsa på språkombud tas av kommunfullmäktige på måndag.