Det är en av sensommarens varmaste dagar och Perstorpsborna håller sig helst i skuggan. På torget har partierna fått sina valstugor, tält och banderoller på plats, men intresset är klent. Några barn tigger M-märkta karameller av moderaterna, det är allt.
En bit bort skyndar Sabina Magnusson mot tåget. Hon har röstat tidigare men i år är hon osäker. Hon jobbar inom äldrevården och politiken har gjort henne besviken.
– De lovade att göra det bättre med arbetstider och så, men inget har hänt. Det känns meningslöst.
Valarbetarna jobbar i motvind i Perstorp. Kommunen finns med bland de tio kommuner som har lägst valdeltagande.
”Socioekonomiskt utsatt kommun”
Ett gäng socialdemokrater trotsar hettan och ger sig ut för att knacka dörr. Den lokala valgeneralen Veronicha Pettersson har varit med i många val. Hon ser en huvudförklaring till det klena intresset för att ta sig till valurnorna.
– Vi är en socioekonomiskt utsatt kommun. Många orkar inte med annat än att försöka klara sig. Man orkar inte bry sig om annat än sig själv och sin familj.
Perstorp är en problemtyngd kommun. Arbetslösheten är hög, inkomsterna låga och andelen bidragsberoende högst i landet. Men det finns många förklaringar till det låga valdeltagandet.
– Jag röstar inte, säger småbarnsmamman Flaotrana Konjusha. Det finns inte tid att hålla koll på vad alla lovar. När barnen vuxit upp ska jag försöka rösta. Det är ju viktigt, egentligen.
SD fokuserar på ”nysvenskar”
På torget har Vänsterpartiets och Sverigedemokraternas valarbetare börjat diskutera det låga valdeltagandet och i denna fråga är de fullständigt överens.
– En viktig grupp att nå är våra nysvenskar. De är väldigt lite engagerade i politiken, säger vänsterpartisten Eje Bengtsson. Sverigedemokraten Ingvar Dehlin nickar instämmande och säger att röstandet är en viktig del av integrationen.
– Oavsett om de röstar på miljöpartiet – vilket jag inte hoppas – så är det viktigt att de kommer in i samhället på det sättet,
I bowlinghallen följer Mikael Nilsson sonens träning. Han säger själv att han är en av de som bidragit till Perstorps låga valdeltagande. I 20 år struntade han i att rösta eftersom det kändes meningslöst – men han ändrade sig när ett lokalt parti dök upp.
– Jag tyckte de hade en bra satsning på skola och fritid.
Valdeltagande bland kommunerna 2018
Sverige har i jämförelse med de flesta länder ett högt valdeltagande i riksdags- och lokalval. Men det finns betydande skillnader mellan olika kommuner.
Högst valdeltagande vid riksdagsvalet 2018:
Lomma: 93,9
Habo: 93,4
Vellinge: 93,1
Vaxholm: 92,7
Ekerö: 92,2
Danderyd: 91,9
Kungsbacka: 91,8
Mörbylånga: 91,7
Öckerö: 91,7
Knivsta: 91,3
Lägst valdeltagande vid riksdagsvalet 2018:
Haparanda: 72,8
Södertälje: 77,5
Botkyrka: 78,2
Burlöv: 80,8
Sorsele: 80,8
Övertorneå: 81,0
Pajala: 81,4
Perstorp: 82,0
Malmö: 82,0
Gällivare: 82,3
Källa: SCB