Oskar Lindberg, hållbarhetschef på Perstorp specialkemi

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Genom att halvera mängden torv i sin förbränning har Perstorp specialkemi satt avtryck för hela kommunens totala utsläpp av fossil gas, hör mer i klippet. Foto: Minna Korsgren/SVT

Perstorp minskade sina koldioxidutsläpp med 25 procent – bäst i landet

Publicerad

I topp ligger Perstorp tillsammans med Lidingö över de kommuner som procentuellt minskat sina fossila utsläpp mest i landet mellan 2021 och 2022.

Det är medieplattformen Klimatkollen som gjort rankingen baserat på SMHI:s statistik över fossila utsläpp i landet.

Både Perstorp och Lidingö minskar sina utsläpp med 25 procent under perioden 2021-2022. Två kommuner som annars inte påminner särskilt mycket om varandra.

Industrin står för mest utsläpp

I Lidingö är det utsläppen från trafiken som minskat. I bruksorten Perstorp är det industrin som både står för merparten av utsläppen av växthusgaser, 60 procent, men också bidrar mest till minskningen.

Största fabriken på orten är Perstorp specialkemi AB som under samma period halverade sin förbränning av torv.

– Det är kul att de förbättringar vi gör syns i samhället, säger Oskar Lindberg som är hållbarhetschef på Perstorps specialkemi.

Ersätter fossil torv till närodlad träflis

Perstorps specialkemi tillverkar alkoholer och de kemiska processerna kräver upphettning. Det är i förbränningen i ångpannan som fabrikens direkta utsläpp sker.

– Vi har lyckats halvera mängden torv vi förbränner och därmed mer än halverat våra utsläpp i ångcentralen eftersom den fossila torven ersätts med närodlad träflis som klassas som ett grönt bränsle. Nästa steg är att ytterligare minska andelen torv men då kräver det en ombyggd panna, konstaterar Oskar Lindberg.

I ton räknat sticker dock inte Perstorps kommuns minskning ut där 25 procent motsvarar 13 300 ton. Mest i landet minskade utsläppen i Lysekil med 232 000 ton.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.