Foto: SVT

Här är flest skuldsatta i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

8,8 procent av invånarna i Perstorp, nästan var tionde, har skulder hos Kronofogden. Kommunen toppar Skånelistan och ligger tvåa i hela landet.

En åtgärd är redan införd. Sedan maj förra året arbetar Jonna Göransson som kommunens budget- och skuldrådgivare. Tidigare köptes den tjänsten in av Hässleholm.

– Men det var inte rimligt att våra invånare med ekonomiska problem skulle behöva lägga pengar på en tågbiljett dit, säger kommunstyrelsens nya ordförande Torgny Lindau, Perstorps Framtid.

Förändring i livet

Jonna Göransson berättar att skulderna nästan aldrig beror på att folk förköpt sig på nätet eller i butiker.

– De flesta har gått igenom en förändring i livet, som skilsmässa eller sjukdom, som gör att det blir svårt att betala skulderna. De har länge försökt reda upp problemen på egen hand och när de kommer till mig är läget desperat.

Inkomsten räcker inte

På rådgivningen kan skuldtyngda Perstorpbor få hjälp med att ordna upp sin ekonomi, söka bidrag eller ansöka om skuldsanering.

De flesta hjälpsökande är mellan 26 och 54 år gamla.

– De flesta har också en lön, sjukpengar eller pension. Men de får inte pengarna att räcka till, säger Jonna Göransson.

Foto: SVT Design

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.