Söderåsens nationalpark har över en halv miljon besökare varje år. Till vandringsturerna har många med sig mat, men mycket lämnas kvar i naturen.
– Den nya trenden som vi ser är att skräpet oftast är engångsförpackningar av mat. Salladsförpackningar, alkoholburkar och pizzalådor, säger Tove Hultberg, chef på Söderåsens nationalpark.
Tove säger att mycket lämnas kvar men att sopkärlen som finns snabbt fylls upp när man sorterar det. Personalen plockar skräp varje dag.
– Varje timme som vi lägger på att hantera andras sopor är en timme till att arbeta med platsens naturvård och friluftsliv, säger Tove.
Besökare: ”Självklart tar man med sitt skräp”
Flera av besökarna som SVT Nyheter Helsingborg pratar med upplever inte att platsen är nedskräpad. De hoppas att människor kommer sköta sig även framöver.
– Det är väl självklart att man tar med sitt skräp eller slänger det i soptunnorna. Vi måste ju ta hand om naturen tillsammans om den ska fortsätta vara lika vacker, säger Ann-Kristin Falkeby, som besöker naturområdet ibland.
Anordnas en ”Trash-blitz”
Finns det tillräckligt med soptunnor att kunna slänga sitt skräp i runt om i nationalparken?
– Det skulle jag nog säga. Det är ju kostnader från skattepengarna för personal som ska hämta och hantera soporna så vi kan inte ha hur många kärl som helst. Men det finns alltid med rimliga avstånd, säger Tove.
I veckan kommer det anordnas en så kallad ”Trash-blitz” där man som besökare kan hämta en påse, samla skräp och skriva ner vad man hittar. Både för att medvetandegöra hos besökare och få hjälp att plocka undan.