Tove Hansson, platschef Söderåsens nationalpark

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varje dag plockar personal på Söderåsens nationalpark skräp som hittas i naturen – hör Tove Hansson, platschef, berätta mer i klippet ovan. Foto: SVT/Elin Syuleymanova

Pizzalådor och alkoholburkar lämnas i naturen på Söderåsen

Uppdaterad
Publicerad

Nedskräpningen i Söderåsens nationalpark är ett problem. Besökare lämnar kvar engångsförpackningar, burkar eller pizzalådor. Det tvingar personalen att ägnar flera timmar åt att städa varje dag.

Söderåsens nationalpark har över en halv miljon besökare varje år. Till vandringsturerna har många med sig mat, men mycket lämnas kvar i naturen.

– Den nya trenden som vi ser är att skräpet oftast är engångsförpackningar av mat. Salladsförpackningar, alkoholburkar och pizzalådor, säger Tove Hultberg, chef på Söderåsens nationalpark.

Tove säger att mycket lämnas kvar men att sopkärlen som finns snabbt fylls upp när man sorterar det. Personalen plockar skräp varje dag.

– Varje timme som vi lägger på att hantera andras sopor är en timme till att arbeta med platsens naturvård och friluftsliv, säger Tove.

Besökare: ”Självklart tar man med sitt skräp”

Flera av besökarna som SVT Nyheter Helsingborg pratar med upplever inte att platsen är nedskräpad. De hoppas att människor kommer sköta sig även framöver.

– Det är väl självklart att man tar med sitt skräp eller slänger det i soptunnorna. Vi måste ju ta hand om naturen tillsammans om den ska fortsätta vara lika vacker, säger Ann-Kristin Falkeby, som besöker naturområdet ibland.

Anordnas en ”Trash-blitz”

Finns det tillräckligt med soptunnor att kunna slänga sitt skräp i runt om i nationalparken?

– Det skulle jag nog säga. Det är ju kostnader från skattepengarna för personal som ska hämta och hantera soporna så vi kan inte ha hur många kärl som helst. Men det finns alltid med rimliga avstånd, säger Tove.

I veckan kommer det anordnas en så kallad ”Trash-blitz” där man som besökare kan hämta en påse, samla skräp och skriva ner vad man hittar. Både för att medvetandegöra hos besökare och få hjälp att plocka undan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.