Det osynliga skräpet är det farliga skräpet. Foto: Anton Gymark/SVT

Plast i havet hotar djurlivet

Uppdaterad
Publicerad

Enorma mängder plastpartiklar hamnar i havet. Nu undersöker Svenska miljöinstitutet som första stad i Skåne, Helsingborg, och stadens kust där mängder av osynligt skräp gömmer sig.

– Vi är oroliga över vad vår nedskräpning av framför allt plast gör med havet, fiskarna och fåglarna, säger Fredrik Norén, forskare i mikroskräp, från sin motorbåt i hamnen i Helsingborg.

Sundet finsilas

Prover av kustvattnet hämtas ett par hundra meter ut i sundet och tas sedan med in och filtreras i extremt fina filter för att kunna urskilja hur plasten har finfördelats och spritt sig i havet.

– Vi har sett att laxöringar som rymt från odlingar har cigarettfimpar i magarna. Det är bara ett exempel, säger Fredrik Norén. 

Albatrossens ungar dör

Provresultaten ska analyseras under hösten för att få en bild av hur pass allvarligt läget är i Skåne. Fredrik Norén brinner för att upplysa människor om den stora påverkan som vår nedskräpning

– Ute i stilla havet är platspartiklar och skräp ett jätteproblem. En tredjedel av alla Albatrossungar dör till följd av nedskräpningen, berättar Fredrik Norén. 

Städa stränderna

Vad kan vi göra för att minska antalet plastpartiklar i naturen?

– Det vi kan göra är framför allt att rensa stränder så att plasten inte spolas ut i havet. På stranden kan plastskräpet ligga och finfördelas i sanden och sen föras ut till havs.

– Sedan måste vi såklart stoppa källan till nedskräpningen. Allt som slängs på marken är ett problem, avslutar Fredrik Norén. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.