Projektet drivs av den globala miljöorganisationen Sea Shepherd och startades i mitten av januari. Och volontärerna har redan hunnit hitta en hel del plast i området som sträcker sig ungefär från Vens nordspets och norrut där Öresund övergår i Kattegatt.
– Vi har hittat fåglar som ligger och flyter på ytan som man kan se fiskelinor runt, säger en av volontärerna, Emma Partanen.
Vill få bort spöknät
Målet är att se till att vattenkvalitén är hög, få bort spöknät och kolla om fiskar och fåglar har fått plast i sig.
– Det har varit mer spöknät än vad vi trodde. När man fiskar och inte håller koll på vattennivå så kan nätet fastna på botten. Det är väldigt svårt att få loss, säger Emma Partanen.
Nätet påverkar även sjöfåglar
Nätet som oftast är gjort av nylon tar långt tid att brytas ned. Den blir till mikroplaster som i sin tur påverkar fiskebeståndet när det kommer in i dess näringskedja. Plasten hamnar vidare upp på land och påverkar även sjöfåglarna som får i sig den.
– Fåglarna dör, de sväller sig själva för att magen är så full av plast, säger Mia Kiander, volontär.
Vad kan vi göra för att undvika att plast hamnar i naturen?
– Man kan strunta i det där sugröret. Man behöver inte ta plastlock till kaffemuggen och man kan återvinna. Bara försöka förebygga så mycket man kan. Och det gör så stor skillnad, även om man tänker att man inte kommer göra stor skillnad, men det gör man, säger Emma Partanen.
Sea Shepherd
Sea Shepherd är en global miljöorganisation som startades av en före detta medlem i Greenpeace. Organisationen har gjort sig kända för att sänka valfångsfartyg och andra direktaktioner som syftar till att skydda sälar, hajar, havssköldpaddor och delfiner.