Plasten firar 100 år i Perstorp Foto: Jessica Bloem

Plasten firar hundra år

Uppdaterad
Publicerad

Isolit hette den första plasten som tillverkades i Skandinavien 1917 och det var i Perstorp den utvecklades av indiern Jnanendra Das Gupta.

På Plastens hus i Perstorp är det fullt upp just nu. Här finns en utställning med plastprodukter från ortens stora arbetsgivare Perstorp AB.

Och nu när det är 100 år sedan den första plasten tillverkades här så hålls öppet hus och det ordnas guidade bussturer på fabriksområdet.

Foto: SVT

– Det här föremålet ser kanske inte så mycket ut för världen men det är den första plastprodukten som tillverkades här,  säger Bo Persson på Plastens hus och håller upp ett handtag till en så kallad knivströmbrytare som gjorde att personen som höll i handtaget inte fick en elektrisk stöt.

Plast i mängder

Under de kommande årtiondena ökade plastproduktionen och Skånska ättikfabriken (senare Perstorp AB), som bland annat blev kända för plastlaminatet Perstorpsplattan, hade som mest 10 000 plastprodukter i sitt sortiment.

– I slutet på 60-talet kom en svensk standard som sa att alla kök skulle ha ett speceriskåp med 6 stycken sådana här plastlådor i, berättar Ingemar Harrysson som själv jobbat på fabriken och håller upp en genomskinlig plastlåda som de flesta känner igen från äldre kök.

Ingemar Harrysson har jobbat med plast hela yrkeslivet. Lådan han håller upp var del i ett standardiserat kökssystem som fanns under 70-talet. Han har gjort tusentals. Foto: Jessica Bloem

– Vi gjorde hundratusentals sådana här under 70-talet, berättar han.

Allmänheten bjuds in

Under 100-års jubileet ordnas guidade bussturer in på fabriksområdet och intresset är stort. Yngve Karlsson jobbade i 42 år på företaget och är en av de som åker med för att titta på sin gamla arbetsplats.

– Jag vill gärna se hur det har förändrats, säger Yngve innan han kliver på bussen. Det ska bli intressant, det är ju ett par år sedan jag var inne på industriområdet.

TV: Se hela inslaget om plastens jubileum här

Foto: Linda Ekström

Som mest hade Perstorp AB 1500 anställda på orten, nu jobbar 550 personer kvar. Idag tillverkas det ingen plast i fabriken längre utan mest olika typer av specialkemikaler.

Formade orten

Kommunalrådet Ronny Nilsson (S) började jobba på företaget direkt efter gymnasiet och har fortfarande kvar sin anställning. Men nu är han tjänstledig för att ägna sig åt politiken.

– Den utveckling som företaget har gjort genom åren med att skapa arbetstillfällen har ju gjort att det varit en inflyttning till Perstorp som på 60- och 70-talet var väldigt omfattande, menar Ronny Nilsson.

Foto: Linda Ekström

– Så det har givetvis haft en stor påverkan på Perstorps kommun i den form orten har idag, fortsätter han.

Utvecklingen av samhället och Perstorp AB har gått hand i hand genom åren. Att järnvägen kom hit var företagets förtjänst, berättar Ronny Nilsson.

Ser ljust på framtiden

Ett chockbesked som det i Bjuv förra våren – att Findus skulle lägga ner efter 75 år på orten – är inget som kommunalrådet i Perstorp går och oroar sig för.

– Det är jag inte det minsta orolig för i dagsläget, säger Ronny Nillson. Det är en väldigt framgångsrik verksamhet som genererar bra pengar till ägarna, så de är nog nöjda. Det sker satsningar hela tiden som tryggar framtiden.

– Min förhoppning är ju att Perstorp AB kommer att vara en fortsatt viktigt arbetsgivare långt in i framtiden och att de även gör stora satsningar här i Perstorp så att det skapas ännu fler arbetstillfällen, avslutar han.

Perstorp AB är idag en koncern med som bland annat tillverkar specialkemikalier som ingår i lacker och färger. Det sker ingen plasttillverkning i Perstorp längre. Foto: Jessica Bloem

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.