• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Här plockar elever från klass 1A på Seminarieskolan i Landskrona plast i närheten av skolorna – se hur det såg ut i klippet ovan. Foto: Simon Melin/SVT

Här är plastjakten igång: ”Bra för djur och natur”

Uppdaterad
Publicerad

På skolgården utanför Seminarieskolan i Landskrona är det full rulle. Hela klass 1A är samlade för att plocka upp plast.

– Jag gjorde detta när jag gick i nollan och på dagis, säger eleven Althea Ajdinovic.

För fem år sedan fick Landskrona-Svalöv Renhållning (LSR) idén att elever på grundskolorna i kommunerna skulle hjälpa till att plocka plast i närheten av skolorna.

– Totalt har vi nog samlat in tre ton och i år räknar vi med ytterligare ett ton plastskräp, säger Robert Svensson vd LSR.

– Vi har ett jätteviktigt uppdrag i att fostra barnen om att vi måste plocka upp efter oss och hur viktigt det är, säger Stina Hyltmark, biträdande rektor på Seminarieskolan i Landskrona.

Stina Hyltmark är biträdande rektor på Seminarieskolan i Landskrona. Foto: Simon Melin/SVT

Trots att årets fokus ligger på nedskräpning i form av olika plastprodukter så följer också annat skräp med.

– Hittar barnen annat än plast så åker det också ner i påsen, säger Aurora Smajli lärare på Seminarieskolan.

Donerar pengar till välgörenhet

Idag är det 78 klasser som hjälper till med skräpplockning och alla klasser som medverkar får 1 000 kronor vardera som de tillsammans skänker till ett miljöprojekt.

Totalt doneras 78 000 kronor.

Robert Svensson vd på Landskrona-Svalöv Renhållning (LSR) är drivande i projektet. Foto: Simon Melin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.