Det är den globala uppvärmningen som driver issmältningen, men exakt hur det går till och vad som påverkar takten vet forskarna inte fullt ut.
– Vi behöver förfina våra klimatmodeller, den här expeditionen är en av få som går upp i den Arktiska isbassängen såhär tidigt på året. Det gör vi specifikt för att studera vad som händer när isen börjar smälta varje år, säger Michael Tjernström som är meteorolog och expetitionsledare.
Hör mer om expeditionen i klippet.
Hypotesen är att det kommer in så mycket varm och fuktig luft söderifrån som driver smältningen så snabbt.
Ser förändringen med blotta ögat
Förutsättningen för att tryggt göra den här typen av studier är fartyg som Oden som är en kombination av isbrytare och forskningsfartyg. Med en vikt på 13 000 ton forcerar hon isen och är utrustad med containrar fulla med mätutrustning.
Nu ligger hon alltså i Helsingborgs hamn för att sedan styra kosan mot Svalbard och vidare upp till Arktis.
– Det är både kargt och fantastiskt vackert. Min första expedition var för 20 år sedan och man ser trenden tydligt. Det är mycket tunnare flerårsis, isflaken är mindre och mer lättrörliga. Mätpunkter i september, efter smältsäsongen, visar att vi förlorat hälften av den is vi hade för fyrtio år sedan, det kommer påverka oss klimatmässigt och vädermässigt på ett sätt vi inte förstår, konstaterar Michael Tjernström.