Helsingborg har drabbats av flera våldsdåd det senaste året, senast under natten till måndagen då en explosion inträffade i en livsmedelsbutik på Närlundavägen. Foto: Johan Nilsson/TT

Minst en sprängning i månaden i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Flera skjutningar och en explosion med bara 11 timmars mellanrum. 2023 kan bli ett rekordår sett till antalet sprängningar – nu har det snart sprängts lika mycket som hela förra året.

Våldet hade återigen letat sig till Västra Berga i nordöstra Helsingborg. Under söndagseftermiddagen sköt en eller flera okända gärningsmän skott mot flera lägenheter på Kadettgatan. Men att det skjuts mitt på ljusa dagen hör till ovanligheterna.

– Det sticker ut och gör mig ännu mer orolig men även förbannad. På natten sover folk och färre rör sig ute men på dagen kan barn vara ute och leka, säger Helsingborgs polischef Karim Ottosson.

Misstänker felskjutning

I nuläget finns det ingen misstänkt gärningsperson men tre personer hämtades in av polisen på söndagskvällen: De är inte misstänka för brott men har uppgifter som kan vara viktiga för polisens utredning. Polisen misstänker även att samtliga skott som avlossats har hamnat fel men ingen har skadats.

– I de lägenheterna som är träffade bor folk som vi inte misstänker har med något kriminellt att göra.

Västra Berga har tidigare drabbats av flera våldsdåd. För drygt ett halvår sedan sköts en man i 25-års åldern. Han blev allvarligt skadad men överlevde. I slutet på 2021 sprängdes en port även den på Kadettgatan. Huruvida dessa tre våldsdåd har ett samband är inget polisen vill bekräfta eller dementera.

– Vi tittar på den delen i och med att det skett i området.

Sjätte sprängningen i år

Elva timmar efter söndagens skjutning på Västra Berga sprängdes entrén till en butik på Närlundavägen. Ingen person skadades men förstörelsen var omfattande. Det var den sjätte sprängningen i år, vilket gör att 2023 kan bli ett dystert rekordår med snart lika många sprängningar som hela 2022.

Det grova våldet ökar i Helsingborg samtidigt som flera misstänkta gärningspersoner sitter frihetsberövade. Sex personer sitter häktade för Ragnvallamnordet, två för bilbomben i Laröd och en kriminell som utsattes för ett mordförsök på Maria Park.

Vad gör ni för att stoppa detta?

– Vi jobbar intensivt för att ta reda på vad som hänt och varför. Sen handlar det om att störa, kontrollera och befinna sig på de platser där de misstänkta kriminella rör sig.

Hör polisen berätta mer om måndagsnattens sprängning i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helsingborg har drabbats av flera våldsdåd det senaste året, senast under natten till måndagen då en explosion inträffade i en livsmedelsbutik på Närlundavägen. Foto: Johan Nilsson/TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.