Polisen saknar hörselskydd – får kritik

Uppdaterad
Publicerad

Facket har slagit under lång tid larmat om ett ökande antal arbetsskador som vållats av buller. Nu överväger Arbetsmiljöverket att ge arbetsgivaren ett föreläggande.

Mellan 2013 och 2016 nästan fördubblades antalet arbetsskador och tillbud på grund av buller hos polisen. Det gäller till exempel när polisen bevakar fotbollsmatcher och demonstrationer. Polisförbundets skyddsombud har i flera år kämpat för en bättre arbetsmiljö för poliser som är ute på fältet.

– Vi vill ha funktionella hörselskydd som dämpar ljudet men också tillåter oss att kommunicera med omgivningen och via polisradion, säger Fredrik Brokopp, regionalt skyddsombud vid polisen i Nordvästra Skåne.

De finns – men inte överallt

Från polisledningens sida hävdar man att det visst finns fullgoda hörselskydd, men inte överallt.

– De har inte köpts in i alla regioner. Men det är ett arbete som pågår, säger Mika Eskelinen, arbetsmiljöexpert på polismyndighetens HR-avdelning.

Arbetsmiljöverket inkallat

Facket och arbetsgivaren står inte nära varandra i frågan om hörselskydd.

Efter en inspektion hos polisen lyfte Arbetsmiljöverket fram flera områden där det kan behövas skärpning. I sitt svar skriver polisen emellertid att de flesta av de krav som Arbetsmiljöverket eventuellt kan rikta mot dem, redan är ordnade eller på gång att bli det. Det håller inte facket med om.

– Vi ser att det går framåt, men det går alldeles för långsamt, tycker Fredrik Brokopp.

Inom kort beslutar Arbetsmiljöverket om man ska godkänna polismyndighetens synpunkter eller inte. Blir det ett föreläggande kan det även förses med hot om vite om inte kraven uppfylls inom en viss tid.

Polisens anmälda skador vållade av buller

  • Mellan 2013-2014 anmäldes 45 arbetsskador och 16 tillbud
  • Mellan 2014-2015 anmäldes 45 arbetsskador och 27 tillbud
  • Mallan 2015-2016 anmäldes 83 arbetsskador och 38 tillbud

Källa: Polisens interna statistik över arbetsskador

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.