Elouise Svensson, tillförordnade lokalpolischef i Landskrona, promenerar med SVT:s reporter Simon Melin i bostadsområdet Karlslund i Landskrona.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elouise Svensson, tillförordnad lokalpolischef i Landskrona, ser positivt på de senaste årens utveckling i Karlslund. Hör henne berätta mer i klippet ovan. Foto: Erik Ragnar Danielsson

Polisen ser Karlslund i Landskrona som ett allt bättre område – inte längre riskområde

Uppdaterad
Publicerad

I flera år har bostadsområdet Karlslund i Landskrona setts av polisen som problemtyngt. Men de senaste åren har området klättrat i polisens ranking.

Karlslund i nordöstra Landskrona har länge setts som ett problemtyngt bostadsområde. För drygt två år sedan klassades området som bland de värsta i Sverige och sågs som ett särskilt utsatt område.

Det vill säga ett område där polisen har svårt att fullfölja sitt uppdrag och där det finns parallella samhällsstrukturer.

– Vi har varit här mycket, vi har samverkat med staden och fastighetsägarna för att bryta trenden, säger Elouise Svensson som är tillförordnad lokalpolischef i Landskrona.

Ny lista från polisen

På fredagen släppte polisen sin uppdaterade lista över utsatta områden i Sverige – och där har Karlslund klättrat. För drygt två år sedan gick området från polisens sämsta placering till den näst sämsta.

Nu klassas Karlslund istället som ett så kallat utsatt område, med låg socioekonomisk status och där kriminella fortfarande har en inverkan på lokalsamhället.

Det har alltså inte blivit helt problemfritt.

– Det är ett område som har blivit väldigt mycket bättre genom åren, men man går från skalan neråt så vi kommer inte sluta arbeta i området.

Fler polisen i staden

Landskronapolisen kommer därför fortsätta arbeta med sina metoder där en viktig hörnsten är det brottsförebyggande arbetet, och i år har det tillkommit en kommunpolis som arbetar med just detta.

– Vi har metoder som vi arbetar efter och där är det brottsförebyggande arbetet en viktig del och något som vi kommer fortsätta med, säger Elouise Svensson.

Utsatta områden

Polisen delar in Sveriges utsatta områden i tre kategorier.

Utsatt område: Karaktäriseras av låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Kan vara hot och utpressning, men även våld på gator och torg och öppen narkotikahandel. Läget anses allvarligt.

Riskområde: Är ett utsatt område, men når inte riktigt upp till definitionen av att vara särskilt utsatt. Läget anses alarmerande.

Särskilt utsatt område: Här är det ”svårt eller nästintill omöjligt” för polisen att fullfölja sitt uppdrag. Systematiska hot och våldshandlingar mot vittnen och målsägare i området. Även parallella samhällsstrukturer, extremism och hög koncentration av kriminella. Läget anses akut.

Källa: TT/POLISEN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.