Foto: CMore

Flera av huliganerna identifierade

Uppdaterad
Publicerad

Polisen lägger alla andra vardagsbrott åt sidan. Nu har arbetet med att identifiera de maskerade personer som sprang ut på planen efter söndagens kvalmatch börjat.

Polisen har precis börjat titta på det minst sagt omfattande filmmaterialet från HIF-matchen. Tillsammans med förundersökningsledare Matz Härle är supporterpolisen Anders Mollestam en av dem som kommer arbeta med identifieringen. Trots att Mollestam var ledig igår har han redan börjat arbetet.

– En del av dem är identifierade redan nu och det är dem som jag har känt igen sedan tidigare. Det är en knapp handfull och samtliga kommer ifrån Helsingborg med omnejd, säger Anders Mollestam, supporterpolis i Helsingborg.

Han ser än så länge inget mönster, utan det är både personer som brukar gå på HIF-matcher och folk som bara går ibland.

– Vissa har inte varit aktuella för den polisiära verksamheten innan, medan andra har varit det och är så kallade risksupportrar. Det är en mix av människor, säger Anders Mollestam, supporterpolis i Helsingborg.

Enligt honom är ingen av de identifierade personerna de som attackerade Jordan Larsson och sliter av honom tröjan.

Läs också: Henrik Larsson anmäls efter skandalen

115 kameror på Olympia

Filmmaterialet innehåller övervakningsbilder från Olympia, filmer från Youtube, TV-material och material från privatpersoner som polisen fått inskickat. På Olympia finns det 115 övervakningskameror, varav 112 stycken får enligt tillståndet från Länsstyrelsen filma två timmar innan matchstart till två timmar efter.

– Jag kan inte säga hur många timmar det är vi har fått, men det är verkligen mycket och vi kommer säkert få in ännu mer. Vi ska också säkerhetsställa en del material från privatpersoner framåt, säger Matz Härle, förundersökningsledare.

Matz Härle, förundersökningsledare. Foto: Privat

Från hur många kameror finns det material från om det finns 115 stycken?

– Det kan jag faktiskt inte svara på, men det är ett helt gäng, säger han och skrattar lite.

Mål att identifiera och lagföra

Matz Härle beskriver det som ett traditionellt polisarbete, där man kommer ta hjälp av andra poliser från även andra sammanhang än fotboll för att kunna identifiera de maskerade.

– Det är ett pussel. Det bygger på att någon känner igen personerna på bilderna, annars går det inte att identifiera dem.

Mycket kretsar kring bilderna runt händelsen där HIF:s Jordan Larsson attackeras av helt eller delvis maskerade personer på plan, men för att kunna identifiera även de fullt maskerade måste polisen titta på många fler bilder än så.

– Det kan vara helt omöjligt, åtminstone till att börja med. Men sen kommer vi också jämföra olika filmmaterial från läktaren där de kanske inte är maskerade. Det har man lyckats med på andra orter som Göteborg, säger Matz Härle, förundersökningsledare.

Tillträdesförbud i hela Sverige

Polisens ambition är att alla de som sprang ut på plan ska lagföras för brott. Det kan röra sig om till exempel olaga intrång, hot, våldsamt upplopp, ofredande, misshandel, framkallande av fara och skadegörelse. Och det kan få ännu fler konsekvenser.

– De riskerar också att få tillträdesförbud till alla arenor i Sverige där Svenska Fotbollförbundet arrangerar matcher. Det handlar inte bara om allsvenskan utan även exempelvis landskamper.

Tillträdesförbudet skulle då gälla i två år, enligt supporterpolisen Anders Mollestam Det finns även möjlighet för HIF att göra en arrangörsavstängning, vilket innebär att personen är portad från Olympia. 

Jordan Larsson i Helsingborgs IF. Foto: BILDBYRÅN

Förutom att gå igenom och analysera filmmaterialet kommer polisen också förhöra andra som fanns på plan som spelare, personal och ledare. De kommer också förhöra de misstänka efterhand som de är identifierade.

– Jag ser goda möjligheter att lagföra en hel del. Det kan hända att vi i ett senare skede går ut och efterlyser fler bilder från allmänheten också för att underlätta vårt arbete.

Symboliskt att lyckas

Än så länge kan Matz Härle inte säga när arbetet med identifieringen kan vara avslutad.

– Det vet jag inte, men ambitionen är så fort som möjligt. Det är ett mycket prioriterat ärende hos oss och det finns ett oerhört nationellt och internationellt intresse. Det är viktigt att vi visar allmänheten att de inte är lönt att göra sådana här saker.

Så det är också lite symboliskt?

– Ja det är det. Det är symboliskt att visa att vi kan identifiera, säger Matz Härle, förundersökningsledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.