– Det är något vi har efterlyst länge, att få jobba mer offensivt med gärningsmannen, säger Susanne Gosenius som är samordnare vid Brottsoffer- och personskyddsenheten på polisen i Region Syd.
– Vi vill föra en dialog med gärningsmännen och få dem själva att sluta begå överträdelser, säger hon.
Metoden ska användas som ett komplement vid skydd av brottsoffer, målsäganden och vittnen.
Utökade skyddsåtgärder
Målet är att även rikta uppmärksamhet mot den person som utsätter ett eventuellt brottsoffer för hot i stället för att enbart koncentrera sig på den utsatta. Helt enkelt att utöka de skyddsåtgärder som redan finns i form av skyddat boende, personlarm och stödsamtal bland annat.
Det kan uppfattas som väldigt provokativt att försöka få en gärningsman att backa men Susanne Gosenius som är den som har verkat för metoden säger att det ska ske med försiktighet.
– Man måste vara väldigt försiktig när man gör det här. Vi måste ha kunskap och känna till gärningspersonen och hur den tänker. För det kan vara så att några i stället blir provocerade och i stället för att avhålla sig från jobb så begår de mer brott och grövre brott, säger hon.
Sjösätts nästa år
Hon säger också att man ska använda välbevisade metoder för att kunna gå fram på rätt sätt. Och om allt går enligt plan så ska metoden sjösättas i början av 2018, enligt Susanne Gosenius.
– Vi hade nyligen en dragning för ledningen som i sin tur ska föra diskussionen vidare. Det är en del praktiskt som ska lösas först men snart så, säger hon.