Foto: SVT

Polisutredningen mot Befesa Scandust har tagit fart

Publicerad

Länge låg kommunens polisanmälan mot Befesa Scandust ohanterad. Nu har två utredare inkopplade på fallet. Senast till hösten hoppas åklagare Lars Magnusson kunna väcka åtal.

Brottsrubriceringen i polisutredningen är miljöbrott, otillåten miljöverksamhet och försvårande av miljökontroll. Det kan ge som högst två års fängelse men även företagsbot.

– Det vi ska bevisa är att någon person på Befesa Scandust kan hållas ansvarig för utsläppen av de här mycket farliga ämnena. Vi utreder även om ledningsgruppen i stort kan hållas ansvarig för att inte ha agerat och förhindrat att föroreningarna släpptes ut, säger Lars Magnusson som är åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Malmö.

Åklagare Lars Magnusson. Foto: SVT

Än är ingen person delgiven misstanke och inga förhör har hållits men polisen gör egna provtagningar i området och följer länsstyrelsens och företagets saneringsarbete.

– Vi går igenom mängder av handlingar och dokumentation kring företagets utsläpp genom åren. Det är viktigt att kunna fastslå att föroreningarna kommer från Befesa Scandust och ingenannanstans ifrån, säger åklagare Lars Magnusson.

Brottet preskriberas efter fem år

Redan sommaren 2015 polisanmälde Landskrona kommun företaget, men fallet prioriterades inte och låg vilande i nästan ett och ett halvt år. Först i december då länsstyrelsen i Skåne agerade genom att förbjuda företaget från att fortsätta sin verksamhet kopplades två utredare in på fallet.

– Den här typen av utredningar prioriteras inte, speciellt inte nu när det råder sådan brist på poliser. Det är över förväntan att ha två utredare som jobbar med fallet nu, säger Lars Magnusson.

Miljöbrott preskriberas efter fem år men polisen går även längre tillbaks i tiden i sin utredning för att kartlägga vad som hänt på företaget.

– Den här typen av utredningar tar lång tid men jag hoppas kunna väcka åtal senast till hösten med reservation för vad vi kommer fram till i utredningen, säger Lars Magnusson.

Det var i december som länsstyrelsen i Skåne slog larm om 300 gånger högre cyanidhalter än tillåtet i marken på Befesa Scandusts fabriksområde. Flera anonyma tips från personer som jobbade på företaget hade också kommit in om bristande vattenrening, kommunens reningsverk hade vid ett antal tillfällen slagits ut och vid en inspektion hittade också länsstyrelsen 800 ton slam med bland annat tungmetallen zink som förvarades på området utan tillstånd.

Det har även hittats död fisk innehållande höga halter cyanid i hamnen i Landskrona och döda fåglar på fabriksområdet som misstänks ha orsakats av Befesa Scandusts utsläpp.

Fiskar dog av cyanidförgiftning i Landskrona. Foto: Länsstyrelsen i Skåne

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cyanidutsläppen i Landskrona

Mer i ämnet