Under tre månader har 192 glas krossats i Helsingborgs busskurer. Foto: Leonora Toplica/SVT

Fler busskurer förstörs i Helsingborg – så ska skadegörelsen minska

Uppdaterad
Publicerad

Skadegörelser i form av krossade rutor på busskurer har ökat markant i Helsingborg, enligt Skånetrafiken. Totalt har 192 glasrutor krossats på tre månader och notan har landat på över en halv miljon kronor. Nu vill man testa polykarbonat istället för glas för att minska på kostnaderna.

Under årets tre första månader ökade antal individa händelser rejält. Totalt var det 67 händelser, i jämförelse med förra årets siffror som låg på 14.

– Vi ser en ökning över hela Skåne men Helsingborg är mest drabbad. Under samma period 2019 låg kostnaderna på 50 000 kronor medan i år ligger det på över 600 000 kronor, säger Henrik Nyström, risk- och säkerhetsansvarig på Skånetrafiken.

Enligt Skånetrafiken vet man inte vad som ligger bakom skadegörelserna. Det är framför allt den norra delen av Helsingborg som är drabbad.

– Det är jättetråkigt för att det är äldre som bor här och vi vill ju inte behöva stå och vänta på bussen och bli blöta, säger Staffan Linder, som bor i området.

Testar nytt material

Med hjälp av bevakningsföretag som åker runt och kontrollerar de drabbade områdena och genom samarbete med kommunen och polisen, ska man försöka minska på skadegörelserna. Skånetrafiken tittar på ett alternativt material för väderskydden som ska få ner kostnaderna i längden.

-  I dagsläget är det glas, men nu har vi tittat på en plastvariant, polykarbonat, som inte går sönder på samma sätt. Så just nu testar vi det på fem platser i Skåne för att se om det kan vara ett alternativ. Men vi kommer att ersätta glasen, väderskydd är viktigt för våra kunder, säger Henrik Nyström.

En krossad busskur på Fridas gata i Ramlösa, Helsingborg, i mars 2020. Foto: Cecilia Hedlund

Ersätter inte väderskydd

Clear channel som äger 50 procent av busskurerna i Helsingborg har också sett en ökning i skadegörelser.

– Totalt motsvarar värdet av förstörda busskurer hos oss ungefär en halv miljon kronor, säger Pether Rosberg, Clear channels regionchef.

Just nu avvaktar man de områdena som är mest drabbade för att sedan besluta om väderskydden ska ersättas.

– Fram tills dess ersätter vi inte förstörda väderskydd, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.