När Pontus Pålsson själv fick tala i rätten tecknade han sin bild av de händelser som lett fram till rättssalen. Hur han upplevt sig kränkt och mobbad av kommunledningen och hur deras agerande kringskurit hans möjligheter att utöva sitt förtroendeuppdrag.
– Jag är därför förvånad att framställas som en företrädare för myndigheten Åstorps kommun, sa Pontus Pålsson i rätten.
Det är en av de nyckelfrågor som rätten har att ta ställning till, om politikern Pålsson kan räknas som en företrädare för kommunen och därmed omfattas av efterforskningsförbudet.
Pålsson har medgivit att han skickat mejl men hävdar att han gjorde det som privatperson, inte som politiker.
Mailet hade andra syften
”Har du blivit intervjuad av reporter från SVT kring anklagelser mot mig?”, skrev Pontus Pålsson i mejlet till en tjänsteman i Åstorp.
Men frågeställningarna i mejlet och telefonsamtalet till tjänstemännen, som utgör åklagarens bevisning, hade helt andra syften än att efterforska deras mediakontakter, uppgav Pontus Pålsson.
Han skrev mailet efter ett inslag i SVT förra hösten om hur hans beteende gentemot kommunens tjänstemän blivit ett arbetsmiljöproblem. Pålsson anklagades för att i flera år ha uppvaktat tjänstemän för att utöva påtryckningar och kritisera olika beslut.
Förnekar att det var efterforskning
Pontus Pålssons försvarsadvokat uppger i tingsrätten på måndagen att hans klient vidgår att han ställt frågan i mejlet men förnekar att det var i efterforskande syfte och förnekar att det var i egenskap av myndighetsföreträdare.
– Här finns inte en bokstav om något politiskt uppdrag, säger advokaten Andreas Ljungberg.
Justitiekanslen, som väckt åtalet, anser dock att Pontus Pålsson är ”myndighetsföreträdare för kommunen” eftersom han sitter i kommunstyrelsen.
I rätten vittnade också tjänstemannen som fick mejlet att han blev väldigt överraskad över mejlet och att han tycker att det är tydligt att Pålsson brutit mot lagen när han skickat det.
– Det är en grundläggande sak, det är inget man frågar om. För mig var det självklart ett lagbrott, säger han.
”Är en vendetta”
Pålssons advokat menar att det har pågått en långvarig smutskastning mot Pålsson. Som exempel tar han upp att Helsingborgs Dagblad under 2014 publicerat 28 artiklar om Pålsson och att alla utom en ska ha varit negativa.
– Så som Moderaterna uppfattar det här är det en vendetta mot Pontus Pålsson av kommunchefen, säger advokaten Andreas Ljungberg.